Ziarah Kebajikan Medium Dekati Rakyat

438

Oleh : Mustaqim Afandi

BESUT – Aktiviti ziarah kebajikan dengan mengunjungi dan memberi sumbangan kepada masyarakat yang memerlukan dijadikan medium untuk dekati rakyat.

Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan Besut, Mohd Nurkhuzaini Ab Rahman berkata, walaupun keadaan sekarang dalam norma baharu ia tidak menghalang untuk meneruskan rutin mingguan aktiviti ziarah kebajikan di kawasan DUN Kota Putera.

“Tiap-tiap minggu, kita akan pergi ke satu kampung di mana kita akan menziarahi masyarakat yang memang sakit uzur, warga emas, sakit ditimpa bencana atau lain-lain penyakit yang menimpa,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pihak media selepas aktiviti menziarahi penduduk setempat, pada semalam.

Menurutnya, kerja-kerja turun menyantuni masyarakat sampai ke akar umbi amat penting bagi mengetahui sendiri masalah mereka yang sudah lama ditanggung tetapi tiada penyelesaiannya.

Khuzaini menambah, beliau mengambil peluang menziarahi lima atau enam buah rumah sehari melalui nama yang diberikan oleh ketua kampung.

“Sekiranya kita dapati ada rumah yang terlalu uzur dalam lawatan tersebut juga, kita akan usahakan untuk membantu,” tambah beliau.