Warga Singapura, Indonesia Dipercayai Bersama Pejuang Moro

505

Seorang warga Singapura dan lima rakyat Indonesia dipercayai berjuang bersama Kumpulan Pembebasan Islam Bangsamoro (BIFF) di selatan Filipina di mana tentera telah melancarkan serangan udara dan darat untuk mengebom bom mereka menjelang perayaan Eid Fitr.

Operasi ketenteraan yang dilancarkan pada Ahad (Jun 10), telah membunuh 26 militan BIFF, menurut tentera Filipina, menyemak semula ke bawah angka awal 28 kematian. Satu lagi askar dan seorang awam juga terbunuh.

“Kami sedang memeriksa untuk melihat sama ada lima orang Indonesia dan seorang warga Singapura adalah antara kumpulan militan yang terbunuh,” kata Jurucakap Komando Mindanao Barat, Leftenan Kolonel Gerry Besana kepada Channel NewsAsia.

“Para pejuang asing adalah anggota dari kumpulan Daulah Islamiyah Mindanao tetapi mereka berjuang bersama BIFF dan dipercayai berada di kawasan dimana operasi ketenteraan sekarang sedang berjalan,” kata Besana.

Pada hari Selasa, tentera berkata maklumat di lapangan mendedahkan bahawa BIFF merancang untuk melancarkan pengeboman besar-besaran di beberapa bandaraya di Mindanao sebelum bermulanya perayaan Eid Fitr.

Pejuang asing Singapura dan Indonesia dipercayai telah memasuki pulau Mindanao tahun lepas untuk mengambil bahagian dalam pengepungan bandar Marawi, menurut tentera.

“Kami tidak tahu tarikh sebenar mereka (pejuang asing) masuk ke Mindanao tetapi pada masa pertempuran di bandar Marawi,” kata Besana.

“Kami percaya mereka masuk Mindanao melalui kawasan pesisir seperti Bandar Raya General Santos untuk menuju ke bandar Marawi. Tetapi disebabkan operasi ketenteraan, mereka terkandung di Liguasan Marsh sehingga hari ini, “kata Besana.

Kawasan Liguasan Marsh yang luas melangkaui tiga wilayah iaitu Maguindanao, Cotabato Utara dan Sultan Kudarat – di pulau Mindanao.

Militan Pro-IS yang diketuai oleh kumpulan Maute dan kumpulan puak Abu Sayyaf yang terkenal telah mengepung Marawi City dari 23 Mei 2017, sebelum kerajaan mendapat kawalan pada Oktober 2017.

Pengepungan Marawi membunuh lebih daripada 1,200 dan merupakan pertempuran paling sengit yang dihadapi oleh kerajaan Filipina dalam bertahun-tahun, bangunan yang hancur diratakan dan menyebabkan 200,000 orang kehilangan tempat.

Pengepungan juga menarik pejuang dari Malaysia, Indonesia dan Singapura, menurut tentera Filipina.

Pada Julai tahun lalu, mayat seorang pejuang dipercayai warga Singapura ditemui di Marawi, kata angkatan bersenjata Filipina itu.

Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri (MHA) Singapura juga berkata pada Mei bahawa Muhamad Ali Abdul Rahiman @ Muawiya , telah berada di Filipina selatan sejak tahun 1990-an.

MHA berkata tidak ada maklumat mengenai sama ada beliau terlibat dalam pemberontakan bersenjata di Marawi City.

Sumber: CNA / ac