Turki Ancam Putuskan Hubungan Dengan Israel

775

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan telah mengancam untuk memutuskan hubungan diplomatik dengan Israel sekiranya Amerika Syarikat (AS) meneruskan rancangan mengiktiraf Baitulmaqdis atau Jerusalem sebagai ibu negara Israel.

Langkah itu, adalah melanggar ‘garis merah’ yang menjadi sempada bagi umat Islam, kata Erdogan pada Selasa.

Presiden AS Donald Trump dijangka mengiktiraf Jerusalem sebagai ibu negara Israel pada hari Rabu, dan mengumumkan rancangannya untuk memindahkan kedutaan AS ke bandar lama itu.

Pada Jumaat lalu, Trump telah mempertimbangkan mengiktiraf bandar bersejarah itu sebagai ibu kota Israel, satu langkah yang akan ‘dilambangkan’ dengan menempatkan kedutaan Amerika dari Tel Aviv ke Jerusalem.

Pelan AS itu telah menarik kritikan daripada beberapa pemimpin dunia, yang bimbang ia akan terus meningkatkan ketegangan serantau.

Presiden Perancis Emmanuel Macron memberitahu Trump melalui telefon bahawa, status Baitulmuqaddis perlu diputuskan dalam rundingan damai antara Israel dan Palestin.

Pemimpin Liga Arab telah mengadakan mesyuarat tergempar pada hari Selasa untuk membincangkan perkembangan mengenai status Jerusalem, selepas diminta oleh pegawai-pegawai Palestin.

Penasihat diplomatik Presiden Palestin Mahmoud Abbas berkata, kepimpinan Palestin akan mengurangkan hubungan dengan AS jika ia mengiktiraf negara Baitulmuqaddis sebagai ibu Israel.

Status Jerusalem adalah satu aspek yang amat sensitif dalam konflik Israel-Palestin.

Israel mendakwa bandar sebagai ibu negaranya, berikutan kemenangan dalam perang 1967 dan pendudukan Baitulmuqaddis Timur selepas itu.

Sedangkan dunai menganggap Jerusalem atau Baitulmaqdis sebagai ‘bandar bersama’.

Palestin telah lama dilihat Baitulmuqaddis Timur sebagai ibu negara masa depan mereka.

“Presiden Mahmoud Abbas memberi amaran mengenai akibat yang berbahaya keputusan itu perlu proses perdamaian dan keamanan, keselamatan dan kestabilan di rantau ini dan di dunia,” kata Nabil Abu Rudeina, jurucakap Presiden Palestin, berkata dalam satu kenyataan.

Turut bersetuju dengan komen Abbas ialah Raja Jordan, Raja Abdullah II dalam kenyataanya memberitahu Trump bahawa keputusan itu akan mempunyai “kesan berbahaya kepada kestabilan dan keselamatan rantau ini,”.

Raja Abdullah juga memberi amaran kepada Presiden AS berkait risiko yang akan dihadapi denga apa-apa keputusan AS yang bertentangan dengan penyelesaian muktamad konflik Arab-Israel.

“Jerusalem adalah kunci untuk mencapai keamanan dan kestabilan di rantau ini dan dunia,” kata kenyataan itu, sambil menambah bahawa langkah mengalihkan kedutaan AS akan membakar perasaan Muslim dan Kristian.

Dalam satu kenyataan lain, Presiden Mesir, Abdel Fattah el-Sisi juga mengingatkan Trump terhadap kesan mengambil langkah-langkah yang akan melemahkan peluang untuk keamanan di Timur Tengah.

“Presiden Mesir mengesahkan kedudukan Mesir pada memelihara status undang-undang Jerusalem dalam rangka rujukan antarabangsa dan resolusi PBB yang berkaitan,” kata kenyataan itu.

Manakal perbualan telefon yang berasingan dengan Trump, pemerintah Arab Saudi, Raja Salman juga memberitahu Presiden AS, “bahawa apa-apa pengumuman Amerika mengenai keadaan Jerusalem sebelum mencapai penyelesaian tetap akan merosakkan rundingan damai dan meningkatkan ketegangan di kawasan itu”.

Satu kenyataan oleh agensi berita negara Saudi, SPA memetik Raja Salman berkata, kerajaan Arab Saudi menyokong rakyat Palestin dan hak-hak bersejarah mereka dan menegaskan bahawa “apa-apa langkah yang berbahaya mungkin membakar amarah umat Islam di seluruh dunia kerana status ‘besar] Jerusalem dan masjid al-Aqsa “.

Pemimpin Iran pula, Ayatollah Ali Khamenei berkata langkah AS itu adalah mencerminkan ketidakcekapan dan kegagalan mereka.

Sehubungan itu, Ketua Katolik Pope Francis berkata dalam ucapan mingguannya, bahawa status quo yang mengawal perkarangan Masjid al-Aqsa perlu dihormati dan kerajaan Jordan telah menjadi penjaga semua laman suci Islam dan Kristian di Jerusalem sejak 1994.

Tiada negara kini, mempunyai kedutaannya di Jerusalem, dan masyarakat antarabangsa, termasuk Amerika Syarikat, tidak mengiktiraf bidang kuasa Israel ke atas dan pemilikan bandar terbabit.