Turki Akan Serang Tentera Syria

807

Turki akan menyerang pasukan kerajaan Syria “di mana-mana” jika satu lagi tentera Turki terluka dan boleh menggunakan kuasa udara jika perlu, kata Presiden Recep Tayyip Erdogan.

Mengulas di parlimen negara itu di Ankara pada Rabu, Erdogan berkata Turki bertekad untuk menolak pasukan kerajaan Syria di luar wilayah barat laut Idlib menjelang akhir Februari.

“Kami akan melakukan ini dengan cara yang diperlukan, melalui udara atau tanah,” katanya.

Turki telah menubuhkan 12 pos pemerhatian di kubu kuat pemberontak yang terakhir di Syria sebagai sebahagian daripada perjanjian 2018 dengan Rusia, yang menyokong Presiden Syria Bashar al-Assad.

Bulan ini, ia telah mencurahkan beribu-ribu tentera dan konvoi kenderaan ketenteraan merentas sempadan ke Idlib, termasuk kereta kebal, pembawa kakitangan berperisai dan peralatan radar, untuk meningkatkan kedudukan tentera sedia ada.

Serangan kerajaan Syria telah membunuh 13 anggota tentera Turki di Idlib bulan ini, menyebabkan tindanan maut dari Ankara di tengah kebimbangan mengenai peningkatan keganasan dalam perang hampir sembilan tahun di negara ini.

Pada hari Selasa, Erdogan berkata kerajaan Syria akan membayar “harga yang sangat berat” untuk menyerang tentera Turki di Idlib.

Ankara telah berkata ia membalas dengan kedua-dua serangan itu, memusnahkan sejumlah sasaran Syria.

Pemberontak yang disokong Turki telah mengerahkan pasukan tentera kerajaan Syria keluar dari Idlib, kata Erdogan sambil menambah bahawa mereka mesti kekal berdisiplin.

“Kami telah memberikan mesej bahawa kami akan bertindak tanpa berkompromi kepada mereka dari kumpulan pembangkang yang bertindak dengan cara yang tidak disiplin dan memberi rezim sebagai alasan untuk menyerang,” katanya.

Dengan sokongan dari Rusia, tentara Syria telah menyerang selama berminggu-minggu di provinsi Idlib dan sebahagian dari Aleppo yang berdekatan, yang mencetuskan krisis kemanusiaan dengan kira-kira 700,000 orang melarikan diri dari rumah mereka. Ratusan orang awam juga dibunuh, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Kebanyakan pertempuran pada minggu lalu memfokuskan pada lebuh raya M5, yang menghubungkan bekas hab ekonomi Aleppo di utara ke ibu kota Damsyik di selatan.

Kedua-dua Ankara dan Moscow bersetuju pada September 2018 untuk menjadikan Idlib sebagai zon de-eskalasi yang disebut-sebut sebagai tindakan pencerobohan secara jelas dilarang.

Namun, kerajaan Syria dan sekutu-sekutunya telah secara konsisten melanggar syarat-syarat gencatan senjata – termasuk gencatan senjata yang bermula pada 12 Januari – melancarkan serangan maut yang sering terjadi di dalam zon itu.