Tiga Tahun Jenayah Penaklukan Haram Rusia Ke atas Crimea

673

Rusia pada Sabtu merayakan ulang tahun ketiga penyitaan wilayah Crimea dari Ukraine sebaliknya Kiev menyifatkan penaklukan semenanjung Laut Hitam yang strategik sebagai sebagai satu ‘jenayah’.

Televisyen yang dikendalikan Moscow menunjukkan rakaman konsert dan perarakan di bandar-bandar di seluruh negara secara luas.

Presiden Vladimir Putin, yang pada tahun lepas menghabiskan ulang tahun dengan melawat Crimea tidak dijangka mengambil bahagian dalam mana-mana perayaan rasmi yang termasuk konsert dan pertunjukan bunga api di Moscow.

Rusia merampas Crimea dari Ukraine pada tahun 2014 berikutan penyingkiran pemimpin yang disokong Kremlin oleh bantahan besar-besaran di Kiev.

Putin mengarahkan ribuan anggota tentera khas untuk mengawal infrastruktur strategik sebelum referendum ‘tergesa-gesa’ dianjurkan diadakan, yang keputusannya telah ditolak oleh masyarakat antarabangsa.

Kremlin berhujah ia bertindak balas kepada rampasan kuasa haram di Kiev.

Langkah itu melepaskan gelombang sentimen nasionalis yang menyaksikan populariti Putin melambung, dengan banyak kawasan Russia melihat Crimea adalah kawasan yang pernah dipunyai oleh Moscow, kembali sebagai harta yang berhak ke negara mereka.

Penaklukan itu menyebabkan hubungan antara Rusi dan Barat menjunam ke tahap paling rendah sejak Perang Dingin, kerana Amerika Syarikat dan EU bertindak balas dengan menguatkuasakan sekatan terhadap Moscow.

“Tiga tahun lalu Rusia melakukan penjajahan dengan pemikiran jenayah tidak dapat dibayangkan untuk abad ke-21, menduduki Crimea,” Kementerian Luar Ukraine menulis di Twitter.

Pengambilalihan Crimea diikuti dengan konflik pemisah di timur Ukraine yang telah meragut 10,000 nyawa dalam masa hampir tiga tahun berjuang menentang Rusia.

Ukraine mendakwa perang masih berterusan apabila empat askarnya terbunuh di barisan hadapan yang tidak menentu dalam pertempuran, tempoh 24 jam yang lalu.

Wilayah Ukraine Crimea telah dittakluki oleh Persekutuan Rusia pada 18 Mac 2014.

Pengilhakan telah didahului oleh campur tangan ketenteraan oleh Rusia di Crimea, yang berlaku selepas kejadian 2014 revolusi Ukraine dan menjadikan pergolakan lebih luas di selatan dan timur Ukraine.

Pada 22-23 Februari, Presiden Rusia Vladimir Putin mengadakan mesyuarat sepanjang malam dengan ketua-ketua perkhidmatan keselamatan untuk membincangkan pembebasan Presiden Ukraine dan menggulingkan, Presiden Ukraine Viktor Yanukovych.

Pada akhir mesyuarat itu Putin telah mengatakan bahawa “kita mesti mula bekerja untuk kembalikan Crimea ke Rusia.

Justeru itu, pada 23 Februari 2014, demonstrasi pro-Rusia yang dirancang telah diadakan di bandar Crimean Sevastopol.

Pada 27 Februari tentera bertopeng Rusia tanpa sebarang lambang mengambil alih Majlis Tertinggi (parlimen) Crimea, dan menawan pusat-pusat strategik seluruh Crimea, yang membawa kepada penubuhan kerajaan pro-Rusia di Crimea dan kemudiannya mengisytiharan kemerdekaan Crimea.

Ukraine menganggap pengilhakan sebagai melanggar undang-undang antarabangsa dan perjanjian dengan Rusia, termasuk Perjanjian Mengenai Penubuhan Komanwel Negara-negara Merdeka pada tahun 1991, di Helsinki.

Tindakan Rusia ini telah dikutuk oleh ramai pemimpin dunia sebagai penanlukan haram wilayah Ukraine, yang melanggar Memorandum Budapest 1994 dan mencemar kedaulatan dan integriti wilayah Ukraine, yang telah ditandatangani oleh Rusia.