Tentera Turki Bakal Bertembung Dengan Askar Rejim Al-Assad

628
Anggota Tentera Pembebasan Syria yang disokong Turki memandu di sebuah kenderaan berperisai di bandar sempadan Turki Ceylanpinar di wilayah Sanliurfa, Turki, 11 Oktober 2019. REUTERS / Murad Sezer

Tentera Turki bakal berhadapan dengan askar Syria apabila rejim Bashar al-Assad mula menggerakkan pasukannya pada Ahad menuju ke arah wilayah utara untuk menangani apa yang disifatkan sebagai ‘pencerobohan Turki di tanah Syria’

Laporan TV Syria itu bagaimanapun tidak mendedahkan butiran lanjut mengenai ‘konfrontasi dua negara berjiran itu.

Namun tidak lama selepas itu, TV pan-Arab al-Mayadeen dan Balai Cerap Hak Asasi Manusia Syria (SOHR) melaporkan bahawa tentera Syria akan memasuki dua kawasan utama Kurdish di utara Syria dalam masa 48 jam.

Stesen TV itu menambah, tentera Syria akan memasuki kota Manbij di pedalaman timur laut Aleppo di utara Syria serta bandar Ayn al-Arab di kawasan utara Aleppo dalam tempoh dua hari.

SOHR dilaprkan mempunyai ‘maklumat yang disahkan’ bahawa kesepakatan dicapai antara Angkatan Demokrat Syria yang diketuai Kurdish (SDF) dan Rusia mengenai kemasukan tentera Syria ke Manbij dan Ayn al-Arab, yang juga dikenali sebagai Kobane.

Sumber-sumber Kurdish yang dikemukakan oleh Xinhua juga mengesahkan bahawa tentera Syria akan mengambil alih kawalan ke atas Manbij dan Ayn al-Arab, kedua-duanya adalah bandar utama yang dipegang Kurdish di utara Syria.

Pada Rabu lalu, Turki memulakan kempen ketenteraan di utara Syria dalam usaha untuk menghapuskan SDF dan payungnya, Unit Perlindungan Rakyat, yang dianggap oleh Ankara sebagai separatis dan pengganas.

Operasi Turki juga bertujuan untuk mewujudkan zon selamat di utara Syria untuk menempatkan semula berjuta-juta pelarian Syria.

Ia berlaku selepas penarikan tentera A.S. dari utara Syria, yang dilihat sebagai tanda meninggalkan tentera Kurdish yang dianggap sebagai sekutu Washington dalam memerangi militan negara Islam di Syria.

Kementerian Luar Syria telah mengeluarkan dua kenyataan sejak awal operasi Turki, menuduh Ankara mensasarkan kawasan kediaman dan menyebabkan kematian orang awam.

Tentera Kurdish telah dinasihatkan untuk menerima kemasukan tentera Syria dan institusi kerajaan ke wilayah Kurdish di Syria utara dan timur laut.

Terdahulu, agensi berita negeri SANA melaporkan bahawa tentera Turki dan sekutu kumpulan pemberontak Syria menangkap beberapa kawasan di kawasan desa Hasakah di timur laut Syria dan wilayah utara wilayah Raqqa.

SOHR sebelum ini menyatakan bahawa jumlah orang awam yang melarikan diri dari zon pertempuran di kawasan itu melebihi 100,000, memberi amaran bahawa keadaan di sana mungkin “penuh bencana.”