Tentera Sudan Rampas Kuasa

1682

Tentera Sudan telah menggulingkan dan menahan Presiden Omar al-Bashir selepas beberapa bulan protes terhadap pemerintahannya, selama hampir 30 tahun.

Dalam satu kenyataan pada hari Khamis, ketua Jawatankuasa Keselamatan Tertinggi, sebuah badan yang terdiri daripada angkatan tentera, polis, dan agensi keselamatan lain, berkata al-Bashir telah dibawa ke tempat yang “selamat” setelah “rejim” yang juga mengumumkan pembentukan sebuah kerajaan peralihan diketuai tentera, yang akan memerintah selama dua tahun.

“Pada masa ini, angkatan bersenjata akan mengambil (alih) dengan perwakilan terhad unsur-unsur lain Jawatankuasa – tanggungjawab mentadbir negara dan mencegah pertumpahan darah Sudan yang tidak ternilai,” kata Awad Ibn Auf, yang juga naib presiden dan menteri pertahanan negara itu .

Pengumuman itu menarik minat penunjuk perasaan, bagaimanapun, mereka menuduh tentera merampas kuasa dan gagal memenuhi tuntutan untuk kerajaan peralihan yang dipimpin oleh orang awam.

Ibn Auf juga mengisytiharkan keadaan darurat tiga bulan dan penggantungan perlembagaan 2005, serta penutupan ruang udara Sudan selama 24 jam serta lintasan sempadan sehingga notis selanjutnya.

Semua institusi pemerintahan Sudan, termasuk Dewan Negara dan dewan menteri negara, telah dibubarkan, tambah Ibnu Auf, memberi jaminan kepada para penonton bahwa Sudan akan segera mempersiapkan pemilihan “bebas dan adil”.

Tentera juga mengeluarkan arahan perintah berkurung waktu malam selama sebulan di negara itu, bermula pukul 10 malam waktu tempatan.

Sementara itu, agensi keselamatan Sudan, kata pihak berkuasa akan melepaskan semua tahanan politik. Perkhidmatan Keselamatan dan Kecerdasan Negara (NISS) tidak menunjukkan apabila pembebasan akan berlaku.