Tentera Myanmar Mengaku Bunuh 10 Rohingya

260

Amnesty International mengulangi gesaan agar siasatan bebas dilakukan keatas pencabulan hak asasi manusia di negeri Rakhine, Myanmar, selepas tentera negara itu mengakui terlibat dalam pembunuhan 10 orang Rohingya.

Mayat mangsa ditemui pada bulan Disember di sebuah kubur besar di luar kawasan Inn Din, sebuah kampung di bandar Maungdaw.

Dalam siaran laman sosialnya pada hari Rabu, Ketua Koender Tentera Min Aung Hlaing berkata, askar dan penduduk kampung telah mengaku membunuh 10 orang yang disyakki pejuang Rohingya, pada 2 September.

Pengarah Serantau Amnesty Bagi Asia Tenggara Dan Pasifik, James Gomez yang menifatkan pengakuan itu satu perkembangan positif dan menegaskan ia adalah ‘hanya sebahagian kecil daripada bilangan itu (yang terbunuh)’.

“waran siasatan bebas yang serius (mesti dibuat) keatas kekejaman lain yang telah dilakukan semasa kempen pembersihan etnik,

“yang telah memaksa lebih daripada 655,000 orang Rohingya meninggalkan Rakhine Negeri sejak Ogos lalu,” katanya pada Khamis.

Pengakuan secara jelas dan tera situ belum pernah dibuat olehpihak tentera sebelumnya, bahkan mereka telah menafikan kekejaman yang dilakukan sejak berpulan yang lalu.

Beratus-ratus ribu Rohingya telah melarikan diri Myanmar sejak Ogos lalu, apabila tentera melancarkan tindakan keras berdarah sebagai tindak balas kepada serangan ke atas jawatan sempadan oleh kumpulan bersenjata, Arakan Rohingya Salvation Army.

Pelarian yang menyeberangi sempadan melaporkan kejadian yang sama; pembunuhan beramai-ramai, rogol dan pembakaran, menyebabkan PBB dan kumpulan hak asasi menuduh tentera Myanmar mungkin melakukakn ‘jenayah terhadap kemanusiaan’.

Inn Din, lokasi kubur besar-besaran, adalah salah satu daripada beratus-ratus kampung-kampung yang telah diselubungi oleh keganasan semasa tindakan keras pada bulan Ogos.

Tentera, dalam akuan pembunuhan itu berkata “200 pengganas Bengali” bersenjatakan kayu dan pedang, diserang tentera di kawasan itu pada 1 September.

Para pegawai Myanmar merujuk kepada Rohingya sebagai Benggali, istilah penindasannya digunakan untuk menunjukkan mereka adalah pendatang tanpa izin dari Bangladesh.

Sepuluh daripada penyerang ditangkap, tetapi “ia adalah adalah didapati tidak cukup syarat untuk memindahkan 10 pengganas Bengali ke balai polis dan sebaliknya ia telah memutuskan untuk membunuh mereka”.

Amnesty mengutuk pengakuan tentera sebagai satu tindakan ‘mengerikan’ dan perbuatan hukuman luar undang-undang.

“Kelakuan sedemikian menunjukkan suatu penghinaan untuk kehidupan manusia,” kata Gomez – Al-Jazeera.