Tentera Jangan Takut Undi PAS

295

http://www.buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2009/10/NasruddinTantawi.JPG2. Saya sebenarnya tidak bimbang sokongan anggota tentera kepada Pakatan Rakyat amnya dan PAS khasnya tetapi malangnya kita dihambat oleh sistem undi pos yang terdedah kepada manipulasi pihak UMNO dan BN.

3. Begitu juga tekanan atau ugutan dari pegawai atasan kepada anggota tentera yang memaksa mereka mengundi UMNO dan BN seperti penggunaan Borang 2 yang memuatkan data dan latar belakang pengundi tersebut.  Sedang undi dalam sistem pilihanraya negara kita adalah rahsia.  Apabila undi tersebut terdedah kepada pengetahuan pihak lain, ia mengganggu ketulusan dan ketelusan demokrasi. (Gambar – Ustaz Nasruddin Tantawi bersama YB Anthony Loke dan Pemuda DAP di Pentas Pemuda DAP semalam)

4. Dewan Pemuda PAS Pusat menegaskan bahawa anggota tentera sewajarnya berada di hadapan bersama kebangkitan rakyat menuntut perubahan khasnya menentang rasuah.  Inilah antara yang berlaku di negara-negara lain seperti Thailand yang akhirnya berjaya menuntut perubahan total dan meruntuhkan kerajaan rasuah.

5. Tiada apa sebenarnya yang perlu dibimbangi jauh sekali ditakuti oleh anggota tentera sesuai dengan semangat wira mereka sebagai anggota tentera yang sasa dan berani.  Apatah lagi hanya sekadar untuk mengundi dan memberi sokongan kepada PAS atau Pakatan Rakyat dalam pilihanraya kecil DUN Bagan Pinang meskipun undi itu diketahui.
 
6. Dewan Pemuda PAS Pusat telah bersetuju untuk menyediakan khidmat guaman percuma kepada mana-mana anggota tentera yang diambil tindakan semata-mata kerana ia mengundi PAS dalam pilihanraya kecil Bagan Pinang kelak.
 
7. Selamat mengundi dengan penuh tanggungjawab untuk memilih pemimpin yang bersih, berwibawa dan jauh dari krisis integriti.

8. Ingat pesan al Mursyidul Am PAS, jangan sesiapa takut untuk mengundi PAS.  Sayugianya demokrasi negara telah matang dan demikian juga para pengundi.  Undilah dengan wajar dan waras berasas ilmu dan kepentingan masa depan negara.  Bukan mengundi kerana diugut atau dibayar tetapi dengan kesedaran dan kefahaman.

9. Namun begitu, bagi memastikan perjalanan undian pos berjalan dengan baik dan selamat, Dewan Pemuda PAS akan senantiasa mengekori perkembangannya dalam jarak sejengkal di belakang dan mendahului kawalan dan pengawasan sejengkal di hadapan agar tiada sebarang penyelewengan.
 
10. Kami tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang ke atas mana-mana individu yang dikesan melakukan penyelewengan atau penipuan ke atas undi pos sekalipun melibatkan pegawai-pegawai tertentu dari kalangan pemerintah anggota tentera.  Harapan kita, tiada sebarang penyelewengan-Insyaallah .

 *Kenyataan media oleh Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nasruddin Hassan Tantawi