Tentera AS Cedera Dalam Serangan Peluru Berpandu

134
FILE - In this photo released by the semi-official Iranian Students News Agency (ISNA), a long-range S-200 missile is fired in a military drill in the port city of Bushehr, on the northern coast of Persian Gulf, Iran, Wednesday, Dec. 29, 2016. The U.S. airstrike that killed a prominent Iranian general in Baghdad raises tensions even higher between Tehran and Washington after months of trading attacks and threats across the wider Middle East. (Amir Kholousi, ISNA via AP)

Amerika Syarikat merawat 11 tenteranya selepas gegaran serangan peluru berpandu Iran menyasarkan pangkalan Iraq di mana tentera AS ditempatkan, kata tentera Amerika Syarikat, selepas pada mulanya mengatakan tiada anggota perkhidmatan yang terluka.

Serangan 8 Januari adalah tindakan balas terhadap serangan drone AS di Baghdad pada 3 Januari yang membunuh Qassem Soleimani, komander Pasukan Quds elit Pengawal Revolusi Iran.

Presiden AS Donald Trump dan tentera AS mengatakan tidak ada korban selepas serangan ke atas pangkalan udara Ain al-Asad di barat Iraq dan kemudahan di wilayah Kurdish utara.

Pada masa serangan itu, sebahagian besar daripada 1,500 tentera AS di pangkalan itu telah terselip di kubu, selepas peringatan awal dari atasan.

“Walaupun tiada anggota perkhidmatan AS terbunuh dalam serangan Iran pada 8 Januari di atas pangkalan udara al-Asad, beberapa telah dirawat kerana gejala gegaran dari letupan dan masih dinilai,” kata jurucakap Komando Pusat Kapten AS, dalam satu kenyataan pada Khamis.

Sebagai langkah berjaga-jaga, beberapa anggota perkhidmatan dibawa ke kemudahan AS di Jerman atau Kuwait untuk “pemeriksaan susulan,” katanya.

“Apabila dianggap sesuai untuk bertugas, anggota perkhidmatan dijangka kembali ke Iraq.”

Pelaporan dari Washington, DC, Gabriel Elizondo dari Al Jazeera berkata banyak tentera telah ditayangkan kerana gegaran, yang dikatakan oleh pihak berkuasa AS.

“Letupan dari peluru berpandu boleh menyebabkan bangunan menjadi goncang dan menggeletar dan boleh menyebabkan berpotensi, gegaran walaupun bagi orang yang berada di luar zon impak segera,” kata Elizondo.