Tahap Kesedaran Rakyat Tentang Kebersihan Masih Rendah

741

KUALA TERENGGANU -Tahap kesedaran rakyat terhadap kebersihan dan menjaga kesihatan masih rendah, dan perlu dipergiatkan kempen khususnya dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bandar ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bandar, Ahmad Shah Mohamed berkata, fokus yang dibuat dalam tempoh setahun pemerintahan ini mengenai kebersihan dan kesihatan rakyat.

“Fokus di Dun Bandar yang kita nak lihat ialah budaya kebersihan yang diamalkan oleh masyarakat. Beberapa ketika, di DUN Bandar ini berlaku wabak denggi dan jangkitan penyakit kuku dan mulut.

“Jadi tahap kebersihan kita belum sampai kepada yang boleh dibanggakan untuk menjadi rujukan kepada orang lain. Kita mahu masyarakat kita memberi perhatian yang serius kepada masalah kesihatan yang berkait dengan kebersihan,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Ramah Mesra Aidilfitri Pusat Khidmat Masyarakat Dun Bandar di perkarangan pejabatnya, di Pasar Chabang Tiga, Kuala Terengganu, semalam 13 Jun.

Majlis itu mendapat kunjungan lebih 4,000 warga DUN Bandar yang bermula bermula 10.30 pagi hingga 2.30 petang.

Menurutnya, pelbagai usaha dilaksanakan termasuk mengadakan kempen dan gotong-royong bersama pihak MPKK (Majlis Pengurusan Komuniti Kampung), Jabatan Kesihatan dan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT).

“Kita ada buat kempen kesihatan, kempen kebersihan. Ini (kempen) termasuk dengan penglibatan Tuanku Sultan Terengganu sendiri baru-baru ini. Tuanku Sultan menunjukkan sikap prihatin dalam soal kebersihan.

“Isu di Bandar (Kuala Terengganu) ini adalah kebersihan. Ini kerana, penduduknya padat dan sistem saliran yang bermasalah.

“Oleh itu, kita perlu lebih memberi kesedaran kepada masyarakat supaya mereka prihatin dengan kebersihan dan kesihatan,” jelasnya.

Katanya, Dun Bandar mempunyai 17 MPKK yang diberi penekanan dalam kedua-dua isu itu dan MPKK baharu akan ditambah lagi dalam masa terdekat ini.

Kata Ahmad Shah, tahap kesedaran rakyat tentang kebersihan antara masyarakat Melayu dan Cina di Dun Bandar ini tiada bezanya.

“Masyarakat komuniti Tionghua (Cina). Mereka bekerja dan berniaga di bandar tetapi tidak tinggal menetap di bandar ini. Mereka tinggal di pinggir dan luar bandar seperti Pengkalan Berangan, Wakaf Tapai. Mereka hanya menggunakan premis bangunan di bandar untuk perniagaan masing-masing.

“Tahap kesedaran masyarakat Tionghua dan Melayu tidak ada beza, sama sahaja tidak serius menangani isu kebersihan. Eleman kebersihan masih memerlukan tahap kesedaran yang tinggi.

“Kita mahu semua rakyat kita ini tanpa mengira kaum Melayu, Cina dan India perlu mengambil kira dan mengambil berat dalam masalah kesihatan dan kebersihan. Kerajaan amat prihatin dan kerjasama rakyat juga diperlukan, Insya’Allah,” tegasnya.