Sri Lanka Digesa Tangani ‘Propaganda Benci’ Terhadap Umat Islam

334
Pengeboman 'Easter Sunday'membawa kepada rusuhan anti-Islam pada bulan Mei dan sebahagiannya dipersalahkan kepada kumpulan Buddha

Pakar hak asasi manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah meminta Sri Lanka untuk mengambil tindakan segera mengenai ‘propaganda benci yang mensasarkan komuniti Muslim’ berikutan serangan maut di gereja-gereja dan hotel pada hari Ahad Paskah (Easter Sunday).

Ahmed Shaheed, pelapor khas PBB mengenai kebebasan beragama, mengeluarkan kenyataan pada Isnin sebelum mengakhiri misi 12 hari ke negara majoriti Buddha di Lautan Hindi itu.

Beliau berkata terdapat “defisit amanah yang serius di kalangan masyarakat etnoreligious” berikutan serangan yang didakwa dilakukan oleh ISIL pada bulan April.

Lebih 250 orang terbunuh dalam pengeboman itu, kejadian yang paling dahsyat sejak berakhirnya perang sivil 26 tahun lalu oleh pejuang pemisah Tamil pada tahun 2009.

“Sementara kerajaan segera membawa keadaan terkawal selepas ledakan bom, ramai komuniti agama tetap sangat prihatin terhadap keselamatan mereka kerana hasutan kepada kebencian dan keganasan oleh beberapa pelampau agama,” kata Shaheed dalam kenyataanya.

Serangan bunuh diri membawa kepada rusuhan anti-Islam pada bulan Mei, sebahagiannya dipersalahkan pada kumpulan Buddha.

Terdapat juga percakapan dalam laporan ucapan kebencian, dengan seorang sami Buddha mengatakan pada bulan Jun, umat Islam harus dilempar batu.

Warakagoda Sri Gnanarathana membuat komentar demikian setelah mengulangi tuntutan yang tidak berasas bahawa seorang doktor Muslim telah ‘mensterilkan’ ribuan wanita Buddha.

“Kerajaan mesti mengambil tindakan terhadap propaganda benci yang mensasarkan komuniti Islam yang tersebar melalui media yang tidak terkawal dan menimbulkan ketegangan kepelbagaian agama untuk mendapatkan keuntungan politik,” kata Shaheed.

Kegagalan berbuat demikian, “akan membolehkan ekstremisme meningkat dan menimbulkan cabaran serius kepada pembinaan damai,” katanya.