Situasi Masih Belum Mengizinkan Rohingya Pulang

138

Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk pelarian memberitahu Majlis Keselamatan PBB, pelarian Rohingya masih tidak dibenarkan kembali ke Myanmar.

Filippo Grandi berkata keadaan di Myanmar belum kondusif untuk 668,000 Rohingya pulang ke rumah mereka.

Para pelarian terbabit, melarikan diri ke negara jiran Bangladesh selepas pihak berkuasa Myanmar melancarkan serangan ganas di Rakhine Utara pada Ogos lepas.

“Sebab-sebab mereka meninggalkan (Myanmar) tidak ditangani, dan kita masih belum melihat kemajuan yang jelas dalam menangani penafian hak-hak,

“yang semakin membarah sejak dekad yang lalu, berakar umbi daripada penafian kewarganegaraan mereka,” katanya.

Grandi juga berkata pejabat UNHCR tidak mempunyai akses ke Rakhine, di mana ratusan kampung telah dibakar oleh tentera Myanmar.

“Akses kemanusiaan, seperti yang telah di dengar, masih sangat terbatas. UNHCR tidak mempunyai akses ke kawasan yang terjejas di bahagian utara negara Rakhine,

“di luar bandar Maungdaw, sejak Ogos 2017, dan akses kami di pusat Rakhine juga telah dibatasi,”

“Kehadiran dan akses UNHCR di seluruh negeri adalah penting untuk memantau keadaan perlindungan, menyediakan maklumat bebas kepada pelarian, dan menemani kepulangan mereka apabila tiba masanya.” Kata beliau.

Grandi mengiktiraf usaha yang dilakukan oleh kerajaan dan rakyat Bangladesh untuk menempatkan pelarian Rohingya, tetapi memberi amaran bahawa keadaan perlu diperbaiki ratusan ribu pelarian perlu diperbaiki terutama dalam musim tengkujuh mulai bulan Mac.

“Kini kami dalam mengejar masa apabila keadaan kecemasan baru yang besar (yang akan datang),

“kami menganggarkan bahawa lebih daripada 100,000 pelarian tinggal di kawasan-kawasan yang terdedah kepada banjir atau tanah runtuh, (dan) yang terdedah perlu segera dipindahkan, kehidupan mereka berisiko serius.” jelas Grandi

Selepas Grandi memberi cadangannya kepada Majlis Keselamatan, Nikki Haley, duta AS ke PBB, memuji PBB setakat ini gagal dalam sambutannya terhadap krisis di Myanmar.