Seorang Wanita Di Rogol Setiap 15 Minit Di India

165

Menurut data kerajaan yang dikeluarkan, secara purata seorang wanita diperkosa setiap 15 minit di India pada tahun 2018, menggariskan reputasi negara itu sebagai salah satu tempat paling buruk di dunia kepada kaum hawa.

Pemerkosaan ‘geng’ beramai-ramai dan pembunuhan wanita di dalam bas di New Delhi pada tahun 2012 membawa puluhan ribu demonstran ke jalan-jalan di seluruh India.

Ia mendorong permintaan untuk tindakan daripada ramai bintang filem dan ahli politik, yang mendesak agar perogol dihukum lebih keras dan tindakan mahkamah yang pantas.

Tetapi keganasan terus berlanjutan dengan kejadian hampir tidak berubah dari tahun sebelumnya.

Hanya lebih 85 peratus daripada jenayah itu menghadapi tuduhan dan 27 peratus membawa kepada sabitan, menurut laporan jenayah tahunan yang dikeluarkan oleh Kementerian Dalam Negeri.

Kumpulan hak asasi wanita mengatakan jenayah terhadap wanita sering dipandang ringan dan tindakan kurang serius dan disiasat oleh polis yang kurang sensitif.

“Negara ini masih dikendalikan oleh lelaki, hanya satu (perdana menteri wanita) Indira Gandhi tidak akan berubah. Kebanyakan hakim masih lelaki,” kata bekas ketua Suruhanjaya Kebangsaan untuk Wanita, Lalitha Kumaramangalam.

“Terdapat sedikit makmal forensik di negara ini, dan mahkamah pantas mempunyai sedikit hakim,” kata Kumaramangalam, yang juga ahli Partai Bharatiya Janata (BJP), diterajui Perdana Menteri Narendra Modi.

Pemerkosaan seorang remaja pada tahun 2017 oleh bekas penggubal undang-undang BJP Kuldeep Singh Sengar mendapat perhatian nasional apabila gadis itu cuba membunuh dirinya sendiri tahun berikutnya.

Beliau mendakwa, polis tidak melakukan apa-apa tindakan.

Satu kajian pada 2015 oleh Pusat Penyelidikan Undang-Undang dan Dasar di Bengaluru mendapati bahawa mahkamah pantas pantas, tetapi tidak mengendalikan jumlah kes yang tinggi.

Dan kajian pada 2016 oleh Partners for Law in Development di New Delhi mendapati bahawa mereka masih mengambil masa purata 8.5 bulan setiap kes, lebih lambat daripada empat kali tempoh yang disyorkan.

Statistik kerajaan mengecilkan bilangan rogol kerana masih dianggap tabu untuk melaporkan kejadian rogol di beberapa bahagian di India.