Semburan Racun Rumpai Berhampiran Sempadan Gaza Menyebabkan Kemusnahan

372

Pesawat Israel menyembur racun herba di samping zon penampan di sepanjang jalur Gaza secara langsung memberi kesan kepada kehidupan penduduk Palestin.

Menurut satu laporan, tindakan rejim zionis itu melanggar piawaian antarabangsa.

Kajian yang dibuat mengesan kebakaran herbisida ke bahagian Gaza dan menyimpulkan ia membunuh tanaman pertanian dan menyebabkan “kerosakan yang tidak dapat diramalkan dan tidak dapat dikawal”.

Penyelidik utama laporan itu juga menyatakan semburan berbahaya itu mencapai lebih dari 300 meter (980 kaki) ke Gaza.

Sampel daun

Kerja-kerja penyelididkan telah dijalankan oleh Forensic Architecture , sebuah agensi penyelidikan yang berpusat di Goldsmiths, University of London, yang menghabiskan masa 16 bulan menyiasat kesan-kesan penyemburan.

Menurut laporan itu lagi, dalam tempoh lima tahun lepas, pesawat Israel telah menyembur racun rumpai lebih daripada 30 kali di zon penampan Israel dengan Gaza, yang dikawal oleh Hamas.

Kementerian Pertahanan Israel memberitahu agensi Guardian bahawa penyemburan dilakukan dengan alasan keselamatan, dan mendakwa ia hanya dilakukan di wilayah Negara Israel dan diawasi oleh profesional yang disahkan.

“Pertahanan pertahanan melakukan pengendalian rumput di mana bahan disembur dari udara untuk tujuan operasional, diantaranya menghapuskan potensi perlindungan untuk unsur-unsur keganasan, yang dapat mengancam warga negara Israel,

Imej satelit kesan semburan

“khususnya masyarakat yang tinggal bersebelahan perbatasan Gaza, serta pasukan tentera Israel [Pertahanan Israel], “kata kementerian itu dalam satu kenyataan.

Bagaimanapun, petani yang tinggal dan bekerja di kawasan ini telah mendakwa bahawa tanaman dan mata pencaharian mereka mengalami akibatnya.

Analisis pada satu sampel daun dan imejan satelit telah menyokong dakwaan para petani, memaparkan kesan penyemburan.

Laporan video yang dihasilkan akan dibentangkan pada hari Ahad, 21 Julai di Ramallah.

Para penyelidik juga mengatakan bahawa konsentrasi berbahaya yang melepasi piawaian EU melangkaui kawasan di mana para petani mencatatkan kerosakan pada masa lalu.