Rusia Kutuk Serangan AS Di Syria

351

Rusia mengutuk serangan oleh pakatan diketuai Amerika Syarikat (AS) terhadap tentera Syria sebagai ‘tidak boleh diterima’.

“Ini serangan kurang ajar oleh gabungan yang dipanggil antarabangsa mendedahkan kepalsuan tuntutan untuk memerangi keganasan,” kata sumber tentera Syria.

Sumber itu memberitahu media pada hari Jumaat, mengesahkan bahawa pengeboman itu telah membunuh ‘beberapa orang’ dan menyebabkan kerosakan material.

“Tindakan tersebut yang telah dijalankan terhadap angkatan tentera Syria … ini benar-benar tidak boleh diterima, ini adalah satu pelanggaran kedaulatan Syria,” katanya lagi .

Pesawat perang yang diketuai AS pada hari Khamis melakukan serangan di timur negara itu mensasarkan konvoi militia pro-kerajaan yang sedang menuju ke sebuah pasukan pengawal jauh, berhampiran sempadan dengan Jordan.

Dalam satu kenyataan, gabungan diketuai Amerika Syarikat yang melakukan serangan berkata ia telah menganggap konvor yang diserang sebagai ancaman kepada AS.

“kuasa-kuasa pro-rejim …….yang merupakan satu ancaman kepada Amerika Syarikat dan kuasa-kuasa rakan kongsi.” menurut kenyataan itu.

Seseorang anggota pemberontak Syria memberitahu agensi berita Reuters bahawa konvoi terdiri militia Syria yang disokong Iran menuju kearah kawasan di mana pasukan khas AS mengendali dan melatih Percuma Syria pemberontak Tentera.

Ketua Balai Cerap Syria bagi Hak Asasi Manusia (SOHR), Rami Abdel Rahman, berkata sekurang-kurangnya lapan orang terbunuh dalam serangan itu.

“Kebanyakan dibunuh milik militia yang setia kepada rejim Syria dan bukan warga Syria,” katanya kepada agensi berita DPA.