Revolusi Sudan Berjaya; Tentera Dan Pembangkang Capai Persetujuan

324

Jeneral Sudan dan Gabungan Kumpulan Protes serta pembangkang telah mencapai persetujuan untuk berkongsi kuasa semasa tempoh peralihan sehingga pilihan raya.

Ia dianyatakan dalam perjanjian yang dibuat, dapat memecahkan kebuntuan politik sejak menggulingkan Presiden autokrat Omar al-Bashir pada bulan April.

“Kedua-dua pihak bersetuju untuk menubuhkan dewan berdaulat-tentera bersama yang akan memerintah negara itu dengan bergilir untuk tempoh tiga tahun atau sedikit lebih”, kata Mohamed Hassan Lebatt, pengantara Kesatuan Afrika (AU), pada sidang akhbar pada hari Jumaat.

Di bawah perjanjian itu, lima kerusi akan diperuntukkan kepada tentera dan lima orang awam, dengan kerusi tambahan diberikan kepada seorang awam yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak.

Majlis Perintis Perintah (TMC) dan pemimpin awam juga bersetuju untuk melancarkan penyiasatan yang telus dan bebas ke atas keganasan yang bermula pada 3 Jun.

Lebih 11 orang penunjuk perasaan pro-demokrasi terbunuh dalam tindakan keras tentera yang ‘brutal’ di sebuah kem protes di ibu negara, Khartoum.

Ketua Timbalan Ketua TMC, Mohamed Hamdan Dagalo, yang dikenali sebagai Hemeti, mengalu-alukan perjanjian Jumaat, yang, katanya, akan termasuk.

“Kami ingin meyakinkan semua kuasa politik, pergerakan bersenjata dan semua orang yang mengambil bahagian dalam perubahan dari lelaki dan wanita muda,

“bahawa perjanjian ini akan komprehensif dan tidak akan menolak sesiapa,” tambah Dagalo, yang juga mengetuai unit paramiliter yang dikhuatiri Rapid Pasukan Sokongan (RSF), yang dituduh oleh para penunjuk perasaan menghancurkan ‘tempat duduk protes’ di luar ibu pejabat tentera.