Qatar Tidak Akan Berunding Kecuali Sekatan Ditarik Balik

2233

Qatar tidak akan berunding dengan negara-negara Arab yang telah memutuskan hubungan ekonomi dan pelancongan dengannya, kecuali mereka mengangkat sekatan dan kembali kepada hubungan asal sebelum krisis.

Menteri Luarnya Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani berkata, ia termasuk perbincangan hal ehwal dalaman Qatar dan stesen TV Al Jazeera.

“Qatar dikepung, tidak ada rundingan. Mereka perlu menarik balik sekatan untuk memulakan rundingan,

“Sehingga kini kita tidak melihat apa-apa kemajuan mengenai mengangkat sekatan, yang merupakan pra-syarat untuk apa-apa untuk bergerak ke hadapan.” katanya kepada wartawan di Doha semalam.

Sheikh Mohammed berkata Qatar masih belum menerima apa-apa tuntutan dari Arab Saudi, Emiriyah Arab Bersatu dan Bahrain, yang memutuskan hubungan sejak dua minggu lalu, mencetuskan paling teruk krisis di Teluk Arab sejak beberapa tahun lalu.

Apa-apa sahaja yang berkaitan dengan hal ehwal enam negara Majlis Kerjasama Teluk adalah tertakluk kepada rundingan, beliau berkata, merujuk kepada badan yang terdiri daripada Qatar, Arab Saudi, UAE , Bahrain, Kuwait dan Oman .

“Apa-apa yang tidak berkaitan dengan mereka tidak tertakluk kepada rundingan. Tiada siapa yang mempunyai hak untuk campur tangan dalam hal ehwal saya.

“Al Jazeera adalah hal ehwal Qatar, dasar luar Qatar mengenai isu-isu serantau hal ehwal Qatar. Dan kita tidak akan berunding mengenai hal ehwal kita sendiri , ” tegasnya.

Beliau berkata pemerintah Kuwait adalah pengantara tunggal dalam krisis itu dan beliau sedang menunggu untuk menerima permintaan khusus dari negara-negara Teluk untuk mengambil usaha resolusi ke hadapan.

“Kita tidak boleh hanya perlu (samar-samar membuat) tuntutan seperti mana warga Qatar tahu apa yang kita mahu daripada mereka, mereka perlu menghentikan ini atau itu, mereka perlu dipantau oleh mekanisme pemantauan asing,” kata Sheikh Mohammed.

Krisis telah melanda perjalanan awam dan beberapa impot barangan makanan, sehingga menimbulkan ketegangan di Teluk dan telah disemai kekeliruan di kalangan perniagaan.

Walau bagaimanapun, ia tidak menjejaskan ekspot tenaga dari Qatar, sebuah negara pengeksport terbesar di dunia bagi gas asli cecair (LNG).

Sheikh Mohammed berkata Qatar akan bergantung kepada negeri-negeri lain jika boikot yang berterusan, termasuk saingan serantau Arab Saudi, iaitu negara Iran .

“Kami mempunyai pelan sandaran yang bergantung terutamanya kepada Turki, Kuwait dan Oman,” katanya.

“Iran telah memudahkan untuk kita untuk laluan udara bagi penerbangan kami dan kami bekerjasama dengan semua negara-negara yang boleh memastikan bekalan makanan untuk Qatar.” – Al-Jazeera