Qatar Suntik Lebih Banyak Dana ke Gaza

324

Pekerja pentadbiran Hamas di Jalur Gaza mula menerima gaji mereka untuk bulan kedua padaJumaat, selepas Qatar menokoklebih banyak wang ke wilayah itu.

Penyerapan wang tunai segar dari negara Teluk itu datang selepas ketegangan di sepanjang sempadan antara Gaza dan Israel yeng tenang beberapa minggu kebelakangan ini, berikutan perjanjian gencatan kontroversi pada bulan November.

Dua puluh orang Palestin cedera akibat serangan Israel semasa demonstrasi di sepanjang sempadan yang berlangsung sejak kempen ‘Great March of Return’.

Kementerian kesihatan di wilayah itu berkata, tetapi demonstrasi kini jauh lebih kecil berbanding bulan sebelumnya.

Dana baru dari Qatar tiba walaupun gencatan senjata dengan Hamas mengurangkan jurang krisis politik di Israel yang menyaksikan Avigdor Lieberman meletak jawatan sebagai menteri pertahanan.

Beratus-ratus pegawai jabatan kerajaan Hamas menunggu dan beratur panjang di luar bank di Jalur Gaza sejak awal pagi.

Kementerian kewangan yang dikendalikan Hamas mengumumkan dalam satu kenyataan kepada media tempatan, wang tersebut akan diedarkan dalam dua hari, dengan pekerja menerima 50 peratus gaji mereka.

Doaa, seorang pekerja berusia 36 tahun di kementerian wanita di Gaza, berkata dia datang awal pagi untuk menerima gaji.

“Pembayaran ini membantu kami menjalani kehidupan kita dan memenuhi keperluan anak-anak kita, walaupun hanya sedikit,” kata beliau.

Qatar akan menyumbang sejumlah $ 90 juta akan diedarkan dalam enam ansuran bulanan sebanyak $ 15 juta, setiap kali.

Pemindahan pertama sebanyak $ 15 juta telah diedarkan pada awal November, dan yang kedua dibawa ke Gaza lewat Khamis.