Proses Pengundian Lembab; Polis, Media Lebih Ramai dari Pengundi

360

http://www.buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2009/05/penantiharimengundi.jpgKeadaan tersebut jelas kelihatan di pusat-pusat mengundi Berapit, Kubang Ulu, Tanah Liat, Guar Perahu dan Mengkuang.

Sehubungan itu, National Institute Electoral Integeraity (NIEI) telah membantah kehadiran polis yang terlalu ramai di pusat pengundian.

Menurut Pengerusinya, Yunus Ali, ia boleh ditafsirkan sebagai menggangu proses pengundian dan mengganggu para pengundi membuang undid an mengundang ketakutan kepada pengundi.

”Saya melihat ini sebagai satu itimiditasi kepada pengundi. Berdasarkan peratusan mengundi yang masih rendah, kemungkinan kehadiran polis menakutkan pengundi,” katanya.

NIEI telah memantau pilihanraya kecil DUN Penanti sejak hari penamaan calon, sebelum ini menyatakan  keadaan kempen sangat berbeza dengan keadaan kempen semasa PRK Permatang Pauh ketika Anwar Ibrahim (PR) bertanding melawan Arif Shah (UMNO) dulu.

Menurut Yunus, ketika PRK Permatang Pauh Ogos tahun lalu berlangsung, banyak kerumitan, kerenah dan gangguan terhadap ceramah dan kempen PR.

Beliau berkata antaranya adalah berkaitan pengurusan ceramah dimana permit ceramah kerapkali tidak tidak diluluskan ataupun dilewat-lewatkan kelulusan.

Katanya, ketika itu juga banyak sekatan jalanraya yang seolah-olahnya dibuat-buat, supaya perjalanan lalu-lintas jadi sesak dan lambat.

“Orang nak pergi mendengar ceramah tergendala, orang awam yang menggunakan jalanraya menyumpah seranah,”katanya dalam laman blog NIEI.

Mengulas lanjut perbezaan dua pilihanraya itu, katanya, ketika PRK Permatang Pauh dulu, meski pun permit dilulus dan ceramah diadakan, berlaku gangguan helikopter berlegar-legar terbang di atas ruang angkasa tempat perhimpunan ceramah.

“Suara orang berceramah ditenggelamkan oleh bunyi bising helicopter,
“Lampu spotlight dari helikopter itu pula disuluhkan kepada orang ramai yang berhimpun berceramah, sehingga menaikkan kemarahan – pastinya provokasi,”ujarnya.

Tetapi kali ini, katanya, tanpa UMNO bertanding, keadaan terurus dengan aman dan damai.

Mengulas situasi pengundian awal pagi ini, Pengarah pilihanraya KeADILan Saifuddin Nasution berkata, pihaknya berharap sekurang-kurangnya 65 hingga 70 peratus keluar mengundi hari ini.

Beliau berkata PKR mensasarkan calonnya Dr. Mansor Othman memperolehi 7,000 undi,  untuk menang dengan majoriti lebih 5,000 undi.

Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Machang mengakui bahawa proses pengundian hari ini agak lembab.

Sementara itu, para petugas pilihanraya menjangka lebih ramai pemilih akan keluar mengundi mulai tengahari ini.

Menurut SPR, jumlah pemilih yang keluar mengundi dalam pilihanraya kecil DUN Penanti sehingga jam 11 pagi, kira-kira tiga jam selepas proses pengundian dimulakan, adalah 23.5 peratus atau 3,590 orang.