Pertempuran Reda

350

Sumber-sumber keselamatan Yaman melaporkan Khamis bahawa pertempuran telah berhenti di bandar pelabuhan al-Hudaydah sejak lewat Rabu lalu.

Operasi ketenteraan di al-Hudaydah dihentikan berdasarkan perjanjian antara pemerintah Yaman dan PBB, Asil es-Sakledi, ketua kantor akhbar Amalika Brigade kepada Anadolu Agency.

Sakledi berkata operasi berhenti kerana membenarkan wakil-wakil pertubuhan bantuan antarabangsa mencapai kedai makanan dan mengusir orang awam dari kawasan konflik.

Beliau berkata pasukan tentera mencipta “koridor selamat untuk pemindahan”.

Kumpulan pemberontak Houthi dalam satu kenyataan berkata tidak ada komunikasi serius mengenai penyelesaian politik atau gencatan senjata.

 

 

 

 

 

 

Ketua urusan kemanusiaan PBB, Mark Lowcock, menyerukan Selasa untuk gencatan senjata dalam konflik yang sedang berlangsung di Yaman untuk memfasilitasi aliran bantuan internasional yang sangat diperlukan.

Sudah menjadi negara Arab yang paling miskin di dunia sebelum permulaan konflik itu, Yaman terus dipecahkan oleh keganasan sejak 2014 apabila Houthis mengatasi banyak negara, termasuk ibukota, Sanaa.

Konflik itu semakin meningkat pada tahun 2015 apabila Arab Saudi dan sekutu Arab melancarkan kempen udara yang dahsyat di Yaman yang bertujuan untuk mengembalikan keuntungan Houthi.