Pertelingkahan Terbaru; Pesawat Israel Bom Gaza

644

Pesawat perang Israeli telah menyerang beberapa sasaran Hamas di Semenanjung Gaza yang terkepung, dalam ketegangan yang paling serius sejak bulan Mei.

Dalam satu kenyataan pada hari Jumaat, tentera Israel berkata serangan itu datang sebagai tindak balas terhadap sebuah roket yang dilancarkan dari Gaza yang melanda sebuah seminari Yahudi di bandar Sderot.

Tiada korban dilaporkan di mana-mana pihak.

Bercakap dari Jalur Gaza, seorang jurubicara Hamas, Abdellatif al-Qanoo, memberitahu Al Jazeera, kebakaran roket itu sebagai tindak balas terhadap pencerobohan Israel.

“Pendudukan [Israel] menanggung akibat peningkatannya sendiri, serangan berterusan [terhadap Gaza] dan kegagalannya dalam melaksanakan perjanjian di antara kita. Rakyat kita akan terus mencabar pendudukan.

“Kami akan bertindak balas terhadap tingkah laku ini [serangan Israel] dengan terus berkumpul dan berarak.” ujar Al-Qanoo.

Katanya, pertelingkahan terakhir Israel menyusul ekoran penutupan perairan luar pesisir terhadap nelayan Gaza pada hari Rabu.

Ia didakwa menurutnya, sebagai tindak balas kepada belon yang dilancarkan melintasi sempadan yang menyebabkan kebakaran di ladang di selatan Israel minggu ini.

Dalam dua hari pertempuran berat pada awal Mei, serbuan Israel membunuh sekurang-kurangnya 25 orang Palestin, lebih separuh daripadanya penduduk awam, menurut pihak berkuasa kesihatan Gaza.