Penunjuk Perasaan Papua Bakar, Musnahkan Kedai Dan Bangunan Kerajaan

318

Penunjuk perasaan di wilayah Papua, Indonesia telah membakar dan memusnahkan kedai-kedai dan bangunan kerajaan tempatan ketika mereka bergegas membantah menentang apayang mereka dakwa sebagai diskriminasi kaum.

Protes yang berterusan itu dicetuskan dua minggu lalu selepas pelajar di Surabaya, Jawa Timur, dilaporkan mengalami penganiayaan oleh pihak polis.

Bantahan telah berkembang menjadi tuntutan untuk penentuan nasib sendiri dan seruan untuk referendum mengenai kemerdekaan.

Harun Ona Rumbarar, seorang penunjuk perasaan, memberitahu Al Jazeera, perhimpunan itu bermula pada waktu pagi di depan gedung Expo di Jayapura, ibukota provinsi Papua.

“Kira-kira 10 pagi, polis mula menyebarkan massa dengan menembak gas pemedih mata,” katanya.

Tetapi para penunjuk perasaan kembali ke jalan-jalan dalam beberapa minit, kerana beratus-ratus pelajar dari Universiti Cendrawasih menyertai demonstrasi itu.

Kemudian, orang ramai berpindah ke kejiranan Abepura sebelum berarak ke pejabat gubernur di tengah Jayapura membaling batu di bangunan konglomerat telekomunikasi PT Telkom Indonesia.

“Ia tidak dijangka,” kata penunjuk perasaan Maria Dejan. “Tiba-tiba, orang ramai melempar batu ke bangunan, memusnahkan jendela-jendela.”

Bangunan Majelis Rakyat Papua (MRP) juga dibakar, Timotius Murib, pengerusi MRP kepada Al Jazeera.

“Kami tidak tahu siapa yang membakar bangunan itu,” katanya.

Ngurah Suryawan, seorang ahli antropologi di Universiti Papua, mengatakan kumpulan-kumpulan yang menyerang bangunan itu bukan sekadar menyatakan kemarahan mereka terhadap kerajaan pusat di Jakarta, tetapi juga terhadap MRP.

“Orang Papua yang marah ini merasakan mereka telah diperah oleh dua kuasa yang mengeksploitasi mereka (elit Jakarta dan Barat Papua).”