Pengundi Chukai Sudah Kenal, Tahu Kerja Buat Wakil Rakyat PAS

5927

KEMAMAN – Rakyat dan pengundi Dewan Umdangan Negeri (DUN) Chukai sudah mengenali hati budi dan kerja buat wakil rakyatnya.

ADUN Chukai Haji Hanafiah Mat berkata, kepecayaan dan keyakinan mereka kepada wakil rakyat PAS ini sudah terpahat dihati kerana beliau sentiasa bertemu mata, samada di warong kopi, kedai atau pasar.

“Hari ini pengundi Chukai daripada tiga kaum, Melayu, Cina dan India sudah mengenali dan memahami bentuk tubuh,

”selok belok pertuturan dan kerja buat wakil rakyat dari PAS, malah sudah terpahat dihati mereka (bahawa) satu-satunya ‘tok wakil’ yang boleh berurusan dan menyelesaikan masalah rakyat serta senang ditemui,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Pengrerusi Perhubungan Umno Terengganu Dato’ Seri Ahmad Razif Abdul Rahman yang berhasrat untuk ‘merampas’ DUN Chukai daripada PAS pada pilihan raya umum akan datang.

Razif turut menakit-nakutkan dan mengugut rakyat dengan mengatakan riada pelabur akan datang sekirannya PAS menang, pada majlis sambutan Tahun Baharu Cina anjuran 23 NGO kaum Cina Parlimen Kemaman, 7 Mac lalu.

Sebaliknya Haji Hanafiah yang juga Penolong Setiausaha PAS Terengganu berkata, pelabur telah menarik diri dariapada Terengganu sejak tahun lalu.

Menurutnya, Terengganu yang masa kini diperintah oleh Umno dan Barisan Nasional (BN) telah menyebabkan lapan buah syarikat antarabangsa yang beroperasi di kawasan Kemaman Supply Base (KSB) telah ‘gulung tikar’

”Realitinya rakyat mahu seorg wakil rakyat yang senang ditemui meskipun rakyat mengetahui tidak mempunyai kewangan,

”kerana semua peruntukan kewangan tidak disekat oleh kerajaan Umno-BN dan diserahkan kepada penyelia Umno,” tegasnya.

Oleh itu, beliau yakin akan mempertahankan kerusi DUN Chukai pada PRU akan datang, walaupun bersaing dalam pertandingan.

“Saya yakin pertandingan PRU 14 )walaupun) dengan lebih tiga penjuru…… akan memberi kemengan kepada PAS,

”apatah lagi semangat rakyat untuk mengubah kerajaan (sedia ada) sangat kuat disebabkan kenaikan melambung kos sara kehidupan, kerana perlaksanaan GST oleh Umno dan BN,” jelasnya.