Pemusnahan Rumah Warga Palestin Adalah Jenayah Perang!

256

Pemusnahan mutakhir rumah warga Palestin di pinggir Jerusalem adalah mengejutkan dan menyayat hati serta harus disiasat sebagai jenayah perang.

Duta Palestin Riyad Mansour berkata, polis dan askar Israel telah memasuki komuniti Sur Baher pada hari Isnin dan menghancurkan rumah keluarga Palestin di situ.

“Pada awal hari Isnin, kontinjen besar tentera Israel memasuki rumah keluarga yang tinggal di sana, memaksa mereka meninggalkan rumah mereka sebelum meneruskan pemusnahan mereka menggunakan jentolak tentera dan jumlah dinamit yang besar,” kata Mansour di Majlis Majlis Keselamatan PBB di New York City semalam.

“Adegan ini mengejutkan dan memilukan … ini adalah tindakan pembersihan etnik yang jelas dan perpindahan terpaksa, sama seperti jenayah perang, dan ia mesti dikecilkan sepenuhnya dan didakwa sedemikian.” tambahnya.

Menurut Mansour, perobohan 10 bangunan pangsapuri, kebanyakan mereka masih dalam pembinaan, telah meninggalkan 17 orang kehilangan tempat tinggal, termasuk 11 anak-anak.

Satu lagi 350 rakyat Palestin menunggu ketibaan jentolak pada pintu depan mereka, katanya.

Menurut Duta Israek ke PBB, perobohan tersebut dilakukan kerana tentera Israel menganggap rumah-rumah yang dekat dengan tembok pemisah Israel sepanjang Tebing Barat yang diduduki, suatu risiko keselamatan.

Oleh itu, menurutnya, mahkamah Agung Israel memutuskan untuk memihak kepada tentera pada bulan Jun, dan menetapkan hari Isnin lalu sebagai tarikh akhir untuk meruntuhkan rumah warga Palestin.

Justeru katanya, Israel mengiktiraf dinding pemisahan itu dan dijangka menjadikan kawasan sekitar sepanjang 720km menjadi zon penampan mengelakkan kejadian meletupkan bom bunuh warga Palestin yang memuncak pada awal 2000-an.

Sebaliknya, Palestin menuduh Israel menggunakan keselamatan sebagai alasan untuk memaksa mereka keluar dari kawasan itu sebagai sebahagian daripada usaha jangka panjang untuk mengembangkan penempatan zionis.

Manakala undang-undanh antarabangsa menetapkan, semua penempatan Israel di tanah Palestin yang diduduki adalah ‘haram’