Pemisah Selatan Yaman Rampas Kuasa

554

Pemisah di Yaman selatan telah merampas semua kem tentera kerajaan dan istana presiden di bandar pelabuhan Aden.

Menurut sumber keselamatan dan saksi, pertempuran sengit yang berlaku telah membunuh dan mencederakan ramai orang.

Jurucakap Pertahanan Majlis Peralihan Selatan yang disokong oleh Emiriyah Arab Bersatu,berkata para pejuang dari kumpul.an itu tidak menghadapi sebarang rintangan apabila mereka merampas istana presiden yang kosong tetapi daripada pasukan yang setia kepada Presiden Kerajaan Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Pengumuman dibuat sejurus selepas sumber rasmi dan sumber kerajaan berkata para pemisah juga telah mengambil kawalan semua premis tentera kerajaan di Aden, bandar sementara yang menjadi tuan rumah kerajaan Hadi

“Kami mengambil istana Maashiq dari tentera presiden tanpa pertentengan,” ujarnya dipetik Al-Jazeera

Langkah-langkah itu meletakkan puak pemisah dalam kawalan berkesan terhadap Aden, dan kerajaan Hadi menuduh mereka menyusun rampasan kuasa tersebut.

“Apa yang berlaku dalam ibu kota sementara [kerajaan] Aden oleh Majlis Peralihan Selatan adalah rampasan kuasa terhadap institusi-institusi kerajaan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa,” kata kementerian luar melalui Twitter.

Hadi, kehilangan kuasa pada 2014 apabila pemberontak Houthi menawan Sanaa, kini berpangkalan di ibukota Arab Saudi, Riyadh.

Para pejuang di Aden adalah sekutu nominal dalam gabungan gabungan yang mengetuai Houthis di utara dan barat Yaman sejak Mac 2015, tetapi mereka mempunyai agenda saingan untuk masa depan negara.