Pemergian Morsi; PBB Gesa ‘Siasatan Bebas’

312

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah menggesa ‘siasatan bebas’ dilakukan terhadap kematian bekas Presiden Mesir Mohamed Morsi, yang meninggal dunia 67 tahun selepas rebah di mahkamah Kaherah pada hari Isnin.

Morsi, yang dikebumikan pada hari Selasa, adalah tokoh tertinggi dalam Ikhwanul Muslimin dan presiden pertama yang dipilih secara demokratik dalam sejarah moden Mesir.

Dia telah dipenjarakan sejak dia digulingkan oleh tentera pada tahun 2013 selepas demonstrasi besar-besaran terhadap pemerintahannya.

Kematiannya telah menjadi keluhan oleh ramai orang di seluruh dunia, termasuk di Turki di mana masjid mengadakan solat khas pada hari Selasa, manakala pemimpin di Malaysia dan Qatar menawarkan penghormatan.

Beberapa kenyataan mengenai kematian mendadak Morsi termasuk daripada pejabat hak asasi PBB meminta ‘penyiasatan telus’.

Pejabat Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah meminta “siasatan segera, tidak adil, teliti dan telus” menjadi kematian Morsi.

“Kekhuatiran telah dinaikkan mengenai syarat penahanan Encik Morsi, termasuk akses kepada rawatan perubatan yang mencukupi, serta akses yang mencukupi kepada peguam dan keluarganya, selama hampir enam tahun penjagaannya,” Rupert Colville, jurubicara Komisioner Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia, pada hari Isnin.