Pemain Bola Sepak Nigeria, Oniya, Meninggal Dunia Ketika Mewakili T-Team

588

Pemain pertahanan Nigeria, David Faramola Oniya, 30, meninggal dunia semalam, selepas jatuh pengsan di padang semasa perlawanan persahabatan di antara T-Team dan Kelantan.

Media tempatan berkata, ketua pasukan T-Team itu pengsan tiga minit selepas perlawanan bermula di Kota Bharu dan dibawa ke hospital.

T-Team CEO Syahrizan Mohd Zain berkata Oniya tidak menerima rawatan perubatan segera secukupnya.

“Dia mengalami serangan jantung tetapi ia boleh menjadi cerita yang berbeza sekiranya pemandu ambulans itu bersiap sedia,” katanya kepada New Straits Times.

“Pemandu (ambulan) menjadi menonton perlawanan (tersebut) apabila Oniya tiba-tiba pengsan dan pemain pertahanan kami telah kekurangan oksigen selama beberapa minit.”

Syahrizan berkata perlawanan itu dibatalkan selepas 60 minit, apabila mereka kemudiannya dimaklumkan oleh pihak hospital bahawa Oniya telah meninggal dunia.

oniya1-278x300“Dia disahkan meninggal dunia di hospital kira-kira 30 minit kemudian,” katanya kepada akhbar The Star.

Oniya baru sahaja menyertai kelab Malaysia musim ini selepas bermain di Uzbekistan dan Azerbaijan.

Oniywa dilahirkan di Lagos pada 5 Jun, 1985, meninggalkan Nigeria untuk ke Azerbaijan pada tahun 2004, dan bermain untuk Neftchi PFK, di mana beliau menghabiskan masa selama tiga musim, sehingga tahun 2007, apabila dia meninggalkan untuk Uzbekhistan.

Dia bermain untuk kelab FK Uzbekh Samarqand-Dinamo, selama tiga musim, malangnya dalam 50 perlawanan hanya menjaringkan sekali gol, sehingga 14 Disember 2011, apabila dia meninggalkan untuk FC Bunyodkor. Oleh kerana perbezaan pendapat yang besar dengan pengurusan Bunyodkor, Oniya kembali ke FK-Samarqand Dinamo.

Tahun yang sama, beliau telah menandatangani kontrak dengan Bukoro, satu lagi kelab Uzbekh, kepada siapa dia bermain 37 perlawanan dan menjaringkan gol, sehingga 2013, apabila dia meninggalkan kelab itu.

Oniya ditandatangani perjanjian untuk Neftchi Fergana FK, pada tahun 2013, perbelanjaan hanya satu musim, sehingga dia meninggalkannya untuk ke Malaysia dan bermain dengan Persatuan Bola Sepak Daerah Kuala Terengganu atau diknali sebagai T-Team.