Pelajar Kashmir Ke Sekolah Selepas Tujuh Bulan

222

Hampir satu juta pelajar di Kashmir yang dijajah oleh India telah menghadiri kelas untuk pertama kalinya dalam tempoh hampir tujuh bulan.

Pembukaan semula sekolah pada hari Isnin menandakan berakhirnya cuti panjang yang bermula pada Ogos 2019, apabila kerajaan India mengenakan sekatan keselamatan dan perhubungan di rantau majoriti Muslim dan kemudian diikuti dengan percutian tiga bulan tahunan.

Minggu lalu, pihak berkuasa di Kashmir mengumumkan, untuk kali ketiga dalam beberapa bulan kebelakangan ini, pemuliharaan kelas apabila keadaan keselamatan masih terkawal dan keadaan cuaca bertambah baik.

“Saya sangat gembira berada di sini,” kata Muskan Yaqoob, 19, pada hari pertama mengkaji perdagangan di kelas 12.

“Saya sangat bersemangat untuk datang,” tambah Yaqoob, yang terakhir menghadiri sekolah pada 3 Ogos. “Di rumah, tiada apa-apa yang perlu dilakukan, malah menumpukan pada kajian adalah sukar.”

Pada 5 Ogos lalu, kerajaan di New Delhi telah memansuhkan Perkara 370 Perlembagaan, yang memberikan status istimewa kepada bahagian yang dikendalikan oleh India di rantau Himalaya.

Ia termasuk hak untuk perlembagaan dan autonomi sendiri untuk membuat undang-undang mengenai semua perkara kecuali pertahanan, komunikasi dan urusan luar negeri.

Di bawah tindakan keras rejim yang menyaksikan beribu-ribu orang termasuk pelajar yang ditahan, komunikasi yang ketat dan sekatan ketenteraan telah dikenakan di rantau itu untuk mencegah bantahan.

Aktivis Kashmiri bimbang bahawa pembatalan Perkara 370 mengubah realiti geografi di Kashmir dengan menghapuskan undang-undang tujuh dekad yang telah melindungi demografi rantau ini.

Berikutan langkah kontroversi, pihak berkuasa dua kali mengumumkan pembukaan semula sekolah-sekolah, tetapi para pelajar menjauhkan diri di tengah-tengah sekatan dan kebimbangan yang sedang berlaku di kalangan ibu bapa tentang keselamatan kanak-kanak pada masa ketegangan antara India dan Pakistan.

Kedua-dua jiran telah berjuang dua daripada tiga peperangan mereka atas wilayah Kashmir yang dipertikaikan, yang kedua-duanya tuntut sepenuhnya tetapi mentadbir bahagian berasingan.

Sementara itu, pemberontak bersenjata di Kashmir yang dikuasai India, menginginkan kemerdekaan atau penggabungan dengan Pakistan.