PBB Tolak Draf Resolusi Mengutuk Hamas

350

Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) menolak satu draf resolusi yang ditaja oleh Amerika Syarikat (AS) untuk mengutuk kumpulan pejuang Islam Hamas, yang mengawal Gaza.

Cubaan AS gagal memperolehi majoriti dua pertiga yang diperlukan dalam Perhimpunan Agung PBB pada hari Khamis.

Duta Besar AS Nikki Haley memberitahu perhimpunan itu sebelum undian dibaut berkara, tindakan AS bakal melakar sejarah yang akan bersuara tanpa syarat melawan Hamas, yang disifatkannya sebagai “salah satu kes pengganas yang paling jelas dan menakutkan di dunia.”

Namun undian resolusi untuk mengutuk Hamas itu hanya meraih 87 berpihak kepada 57 orang yang bertentangan, dengan 33 tidak hadir.

Undian itu memerlukan majoriti dua pertiga, sekitar 75-72, dengan 26 tidak hadir dan beberapa negara menukar undi mereka kepada “ya” pada saat-saat akhir.

Percubaan AS untuk mengutuk Hamas dan menuntut agar kumpulan pejuang itu berhenti menembak roket ke Israel, dan menggunakan “alat pembakar udara” memicu pindaan yang disokong oleh Palestin yang ditaja oleh Bolivia.

Ia menggariskan asas perdamaian Israel-Palestin yang komprehensif dan merujuk kepada resolusi Majlis Keselamatan Disember 2016 yang mengutuk penempatan Israel di Tebing Barat serta Baitulmuqaddis.

Tindakan rejim itu adalah “pelanggaran berat” undang-undang antarabangsa yang juga menegaskan semula “sokongan yang teguh” untuk penyelesaian dua negeri terhadap konflik Israel-Palestin, antara isu yang tidak termasuk dalam draf AS.

Ia memerlukan aksi, tanpa berlengah-lengah, perdamaian yang komprehensif dan berkekalan di Timur Tengah” berdasarkan resolusi PBB, menyuarakan langkah Disember 2016.

Ia juga menegaskan “sokongan yang tidak … untuk penyelesaian dua negara Israel dan Palestin. hidup berdampingan dalam keamanan di dalam sempadan yang diiktiraf, berdasarkan sempadan sebelum tahun 1967. ”

Resolusi saingan mencerminkan perpecahan yang mendalam di antara 193 negara anggota PBB berhubung konflik Israel-Palestin yang berlarutan berabad-abad dan kegagalan untuk menamatkannya.