Pasukan Keselamatan Sudan Tembak Demonstran

227

Pasukan keselamatan Sudan telah menembak gas pemedih mata dan peluru hidup kearah para demonstran yang membantah menyebabkan lima orang terbunuh, termasuk empat pelajar.

Para penunjuk perasaan memenuhi jalan-jalan ibukota Khartoum pada hari Selasa untuk mengutuk serangan itu, yang berlaku selepas remaja di kota utara El-Obeid bersatu menentang kekurangan bahan bakar dan roti.

Imej yang dipaparkan di media sosial kelihatan menunjukkan pasukan keselamatan cuba menyuraikan demonstrasi

Al Jazeera melaporkan, terdapat kebimbangan bahawa protes terbaru boleh berubah menjadi ganas.

Terdapat ramai penunjuk perasaan yang cedera, datang dengan luka tembakan di pusat-pusat perubatan, bandar Omdurman, bandar kembar Khartoum, serta hospital-hospital.

Laporan kecederaan adalah disebabkan oleh bekas gas pemedih mata dan tembakan terhadap Pasukan Sokongan Rapid (RSF) yang melakukan tunjuk perasaan di beberapa bahagian Khartoum.

Dengan bendera Sudan yang terletak di lehernya, pelajar sekolah menengah Awab Faisal berkata perhimpunan Selasa ditujukan untuk menyampaikan mesej kepada pihak berkuasa.

“Kami hidup dan belajar dalam keadaan yang sukar. Sering kali, tidak ada air dan elektrik, dan harga hanya naik,” kata Faisal.

“Masa depan kita tidak jelas dan pembunuhan itu menjadikannya lebih teruk.” tambahnya.