Pasca Konflik Marawi: Lebih 100, 000 Masih Tinggal Dikhemah

362

Pada 23 Oktober 2017, tentera Filipina mengisytiharkan berakhirnya pengepungan berdarah lima bulan di bandar selatan Marawi.

Pertempuran aktif paling aktif negara sejak Perang Dunia II membunuh sekurang-kurangnya 925 pejuang dari kumpulan Maute dan Abu Sayyaf yang berkaitan ISIL, 165 tentera kerajaan dan anggaran konservatif 45 orang awam.

Ia juga menjadikan ‘padang jarak padang tekukur’ sebuah bandar yang sibuk, memaksa beratus-ratus ribu orang berpindah dan meninggalkan seluruh pulau Mindanao di bawah undang-undang tentera.

Tetapi dua tahun selepas Presiden Rodrigo Duterte mengisytiharkan bandar itu “dibebaskan dari pengaruh pengganas”, ahli politik pembangkang dan penduduk Marawi mengatakan pemulihan yang dijanjikan telah gagal.

Pakar Mindanao memberi amaran bahawa kelewatan pembinaan semula Marawi, menyediakan ‘tanah subur’ untuk percamnahan berterusan ‘pelampau’ kerana mereka akan cuba menanamkan ideologi bahawa ISIL baik dan hidup di Filipina

Naib Presiden Leni Robredo, pemimpin pembangkang, berkata, sangat sedikit kemajuan telah dicapai, sejak hari yang dijanjikan kerajaan untuk memulihkan kota itu.

“Dua tahun dan penduduk tempatan yang masih tersesat masih meratapi kadar pemulihan, serta kegagalan kerajaan untuk melibatkan mereka dalam perancangan,” kata Robredo dalam satu kenyataan kepada Al Jazeera pada hari Selasa.

Beliau juga menegaskan bahawa kelewatan dalam pembangunan dan pemukiman semula penduduk, menjadi lebih teruk lagi dengan penglibatan firma yang dipimpin oleh China.

Syarikat tersebut diragui keupayaanya kerana ia telah disenarai hitam oleh Bank Dunia dan urusan dipersoalkan kredibilitinya.

Sehingga Oktober 2019, lebih daripada 100,000 orang, atau separuh penduduk Marawi, masih berada di tempat perlindungan sementara.

Mereka masih belum dapat kembali ke rumah mereka di Marawi yang telah hancur lebur, pusat kebanyakan pertempuran berlaku.

Lebih menyedihkan, majoriti mangsa yang menjadi pelarian itu ialah dari suku ‘Maranao Muslim’.

“Dua tahun sudah cukup lama bagi pentadbiran untuk menggilap pelan pemulihannya untuk bandar,

“Sekiranya kita menunggu tiga tahun lagi sebelum Maranaos kembali kepada kehidupan normal mereka?” soal Robredo

Pada hari Selasa, Setiausaha Perumahan Eduardo del Rosario memberitahu pemberita di Marawi bahawa pemulihan itu ‘berada di landasan jadual”.

Del Rosario, yang bertanggungjawab dalam pemulihan itu, berkata operasi pembersihan serpihan di kawasan-kawasan, di mana pertempuran dan pengeboman kerajaan berlaku, akan selesai menjelang akhir bulan November.

Tetapi beliau tidak menetapkan tarikh bilakah penduduk dibenarkan membina semula rumah mereka.

Del Rosario hanya mengatakan “pembinaan semula semua projek menegak, infrastruktur kerajaan akan bermula pada bulan November atau Disember tahun ini!