Parti Baharu Pembangkang Singapura Dilancarkan

302

Parti pembangkang baharu yang cuba mencabar pemerintah Singapura telah dilancarkan di tengah-tengah spekulasi bahawa pilihan raya umum yang akan diadakan pada 2021, boleh diumumkan lebih awal.

Politikus Tan Cheng Bock, seorang doktor perubatan bersara yang berusia 79 tahun, pada Sabtu melancarkan Parti Progress Singapore (PSP), yang disokong oleh saudara terasing Perdana Menteri negara Lee Hsien Loong.

“Gaya kerajaan telah berubah, proses kerajaan telah tersesat, kerana terdapat hakisan tiga tadbir urus yang baik – ketelusan, kebebasan, dan kebertanggungjawaban,” kata Tan kepada sekumpulan penyokong.

“Orang ramai takut untuk pekerjaan mereka, promosi mereka, geran mereka, premis sewa mereka, dan didakwa,” katanya.

“Rakyat Singapura mengeluh dalam bisikan, sebelum bercakap, mereka melihat sekeliling untuk melihat apakah ada yang mendengar dan teragak-agak untuk membincangkan dasar-dasar kerajaan, tetapi kita tidak seharusnya berkelakuan seperti burung unta, menguburkan kepala kita di pasir dan berpura-pura tidak ada yang salah,” tambah beliau.

Penyokong yang hadir pada pelancaran Sabtu berkata beliau tidak yakin dengan pemimpin Parti Tindakan Rakyat (PAP) yang memerintah.

“Kepimpinan yang akan dipromosikan oleh kerajaan semasa seolah-olah mengulangi penglihatan dan kenyataan para pemimpin terdahulu,” kata peguam berusia 42 tahun, Wendy Low.

“Orang ramai mencari pembaharuan visi dan pemahaman yang lebih kompleks tentang perubahan dalam iklim global.” ujarnya lagi