Parlimen Yaman Bersidang Buat Kali Pertama Sejak Perang Meletus

392
Parlimen Yaman di Sanaa masih dikuasai Houthi

Parlimen Yaman bersidang untuk kali pertama pada hari Sabtu sejak perang saudara meletus di Yaman pada Mac 2015.

Presiden Yaman Abd Rabbuh Mansour Hadi, yang berpusat di Arab Saudi, dan perwakilan negara Arab dan asing menghadiri sidang parlimen di bandar timur Seiyun.

Lebih daripada 143 anggota parlimen menghadiri sesi Sabtu, kata seorang sumber parlimen memberitahu Agensi Anadolu.

Semasa sesi itu, penggubal undang-undang memilih Sultan al-Burkani, ketua Kongres Rakyat (GPC) yang memerintah, sebagai Yang DiPertua parlimen.

Seramai 301 ahli parlimen telah dipilih pada tahun 2009, namun sebelum tempoh enam tahun mereka berakhir pada tahun 2015, mereka dihalau keluar dari negara oleh pemberontak Houthi.

Kerajaan Yaman kini berpusat di bandar selatan Aden.

Yaman telah dilanda oleh keganasan sejak 2014 apabila pemberontak Houthi menguasai beberapa kawasan dalam negara, termasuk ibu negara Sanaa.

Krisis itu semakin meningkat pada tahun 2015 apabila sebuah gabungan ketenteraan yang diketuai oleh Saudi melancarkan kempen udara yang dahsyat di Yaman dengan harapan dapat mengalahkan Houthi.

Keganasan telah memusnahkan kebanyakan infrastruktur asas Yaman, termasuk sistem air dan sanitasi, yang mendorong PBB menggambarkan keadaan sebagai “salah satu bencana kemanusiaan yang paling teruk zaman moden.