Paderi Dipenjara Enam Tahun

400

Seorang paderi, George Pell dihukum enam tahun penjara pada hari Rabu kerana penderaan seksual terhadap dua lelaki di sebuah gereja Melbourne pada tahun 1996.

Beliau yang juga ketua pegawai kewangan Vatican dan seorang penasihat kepada Pope Francis adalah adalah petugas pejabat Gereja Katolik tertinggi maksimum 50 tahun penjara.

Hakim Besar, Peter Kidd memberitahu tindakan Pell, mempunyai kesan yang mendalam terhadap kehidupan anak-anak lelaki yang terselamat daripada penderaannya dan mungkin memberi impak yang sama kepada kanak-kanak lelaki lain.

Salah seorang mangsa kekejaman itu kemudiannya meninggal dunia akibat overdos penyalahgunaan heroin.

Peter mengecam Pell yang bersikap tidak peduli terhadap penderitaan lelaki terbabit, yang belum dinamakan.

Disember lalu, Pell yang kini berusia 77 tahun didapati bersalah atas lima pertuduhan yang berkaitan dengan serangan seksual dua lelaki di St Patrick’s Cathedral.

“Terdapat 7,000 paderi di seluruh dunia yang bertanggungjawab terhadap penyalahgunaan kanak-kanak,” kata John Lawrence, seorang penunjuk perasaan di luar mahkamah yang memberitahu bahawa dia adalah mangsa penderaan seksual di Gereja.

“Saya rasa sudah tiba masanya selepas kes ini mereka menghadapi akibatnya.” ujarnya

Beberapa Rangkaian badan ‘Care Leavers Australiasia’, yang sebahagian besarnya adalah mangsa penyalahgunaan gereja berkata, hukuman itu ‘tidak cukup’ tetapi mereka gembira Pell akan dipenjarakan.