Operasi Turki Pastikan Kekal ‘Zon Selamat’

555

Presiden Recep Tayyip Erdogan berkata, Turki akan menjalankan operasi ketenteraan udara dan darat di timur Sungai Euphrates bagi mengekalkan zon selamat dan mengekang kemaraan Angkatan Demokrat Syria (SDF) yang disokong Amerika Syarikat (AS).

Beliau memberi amaran akan berperang habis-habisan untuk mempertahankan wilayah yang dikawal Turki.

Menurutnya, ia adalah petunjuk paling langsung tentang penyerbuan unilateral ke Syria sejak Ankara dan Washington memutuskan untuk mewujudkan zon selamat di sana, yang bertujuan untuk membersihkan kumpulan disifatkan sebagai pengganas oleh Turki.

“Kami akan menjalankan [operasi] ini di lapangan dan di udara,” kata Erdogan, sambil menambah ia akan berada di sebelah timur Sungai Euphrates.

“Kami telah membuat persiapan kami, kami telah menyelesaikan rancangan operasi kami, memandangkan arahan yang diperlukan,” kata Erdogan ketika bercakap pada pembukaan kem tahunan AK Parti pada hari Sabtu.

Sebelum itu Erdogan berkata, Ankara tidak mempunyai pilihan selain bertindak secara bersendirian dalam membentuk zon selamat di sepanjang sempadannya dengan Syria timur laut kerana AS ‘mengambil masa terlalu lama untuk bertindak’.

Dalam perkembangan yang sama, sekutu NATO bersetuju untuk menubuhkan zon di sempadan Syria pada 7 Ogos.

Ankara dan Washington tidak bersetuju mengenai sejauh mana kawasan itu perlu diperluaskan, siapa yang harus mengawalnya dan kumpulan mana yang harus dibersihkan daripada kawasan itu.

Turki mengayakan zon tersebut harus diregangkan 30 kilometer (19 batu) ke Syria dan dibersihkan daripada anggota Unit Perlindungan Rakyat (YPG), sebuah milisi Kurdi yang beroperasi di Syria yang dianggap Turki sebagai “organisasi pengganas”.

Amerika Serikat menyokong SDF, yang dipimpin oleh YPG yang mereka anggap kunci dalam mengalahkan negara-negara Islam Islam Iraq dan Levant (ISIL atau ISIS) di Syria.

Turki, yang kini menjadi tuan rumah 3.6 juta pelarian Syria, juga mengatakan ia mahu menampung sehingga dua juta pelarian dalam ‘zon selamat’.