Omar al-Bashir Dituduh Rasuah

425

Pendakwa raya Sudan menuduh bekas Presiden Omar al-Bashir yang sedang dipenjarakan, terlibat dengan rasuah.

Menurut media negara itu, Al-Bashir telah ditumbangkan dan ditangkap dalam rampasan kuasa oleh tentera pada 11 April selepas beberapa bulan protes besar-besaran terhadap pemerintahan autokratik selama 30 tahun.

Agensi berita SUNA pada hari Khamis memetik sumber rasmi sebagai berkata bahawa al-Bashir “telah didakwa di bawah bahan pemilikan pertukaran asing, kekayaan dan kekayaan yang sangat mencurigakan dan perintah darurat”.

Tiada butiran lain diberikan.

Al-Bashir, yang tidak dilihat di khalayak ramai sejak penangkapannya, telah dituduh pada bulan Mei dengan hasutan dan penglibatan dalam pembunuhan penunjuk perasaan.

Pendakwa juga telah memerintahkan soal siasatnya terhadap kecurigaan pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan.

“Ini adalah langkah sukar bagi jeneral-jeneral yang menjalankan Sudan, kerana ini adalah individu yang sama mereka berkhidmat untuk masa yang penting,” kata Awol Allo, pensyarah kanan di Universiti Keele, kepada Al Jazeera.

“Mereka membolehkan kerajaannya, mereka berjuang bagi pihaknya, dan sekarang, untuk perintah politik yang sama untuk beralih dan memegang tanggungjawab individu ini adalah perkara yang membuat ini sukar,” katanya.

Eric Reeves, seorang penyelidik Sudan di Cambridge University, berkata beliau meragui bahawa akan ada percubaan terbuka kerana al-Bashir “boleh menunjuk kepada beberapa ahli dewan tentera peralihan semasa dan jenayah mereka”.

Beliau memberitahu Al Jazeera: “Sebab al-Bashir dituduh korupsi adalah kerana majlis peralihan peralihan sedang cuba untuk membantah perhatian dari rasuahnya sendiri. Lebih banyak lagi mereka dapat membantah kesalahan terhadap al-Bashir dan menyatakan mereka adalah hari baru, lebih-lebih lagi ia menjadi mustahil bagi mereka untuk membayangkan mewujudkan junta tentera tetap. ”