Muktamar Ke-63; Medan Merungkai Kekusutan, Mengikat Kejap Yang Longgar

525

Walaupun pertembungan kali ini tidak seteruk Muktamar kali ke-61 di Kuala Selangor dua tahun lalu, namun begitu Muktamar kali ini bakal menyaksikan percubaan menarik salah seorang kerusi Naib Presiden yang lalu keluar dan perwakilan akan menolak masuk seorang Naib Presiden yang baharu.

Sebelum ini dua muka baharu calon Naib Presiden, tetapi salah seorang menarik diri dengan alasan tidak ada keperluan bagi dirinya untuk bertanding di posisi itu dan juga Ahli Jawatankuasa Pas Pusat. Walau bagaimanapun beliau menawarkan diri untuk terus menyumbang tenaga di mana-mana posisi mengikut kehendak parti selepas Muktamar nanti.

Seramai 40 nama layak bertanding seperti mana diumumkan oleh Suruhajaya Pemilihan Parti, namun begitu khbarnya masih ada beberapa orang menarik diri. Agak mengejutkan dua orang tokoh dari golongan pengamal undang-undang turut menarik diri dan pemilihan kali ini tidak ada calon yang mewakili golongan peguam.

Ini sudah pasti memberi isyarat tidak baik dari kelangsungan penglibatan peguam dalam membarisi Jawatankuasa pusat yang pertanding, walaupun nantinya golongan ini boleh dilantik mengisi kedudukan atau kelompongan ini.

Begitu juga kali ini tidak ada aktivis pejuang rakyat marhaen layak bertanding atau dicalonkan, ini sudah pastinya Pas akan berterusan dilihat tidak serius mengenai perjuangan golongan rakyat seperti mewakili masyarakat blok 3, Ngo, nelayan, pejuang alam sekitar, pejuang warga Felda, Felcra dan masyarakat luar bandar serta pejuang kebajikan.

Sepintas lalu meneliti senarai calon Naib Presiden dan Jawatankusa kerja Pusat, kali ini didominasi golongan agamawan dan hanya beberapa orang golongan profesional. Barangkali mereka memang selesa dilantik sahaja tanpa serius mengambil risiko bertanding ataupun memang mereka tidak mendapat tempat di hati kawasan-kawasan Pas yang berdaftar.

Perkara menarik kali ini sudah tentunya ahli dan pendokong parti menumpu perhatian kepada desakan memutuskan hubungan tahaluf dengan PKR. Ucapan Dasar Presiden juga dinanti kerana iannya adalah landasan atau jajaran perjalanan dan pendekatan parti sehingga Piliharaya ke-14.

Apakah munaqasah ucapan dasar Presiden selepas Muktamar kali ini akan lenyap seperti selepasa Muktamar yang lalu. Memang agak pelik bila tidak ada lagi salah satu program tradisi parti iaitu Munaqasyah Ucapan Dasar untuk dilumatkan di peringkat pusat sehingga cawangan diseluruh negara. Ataupun penulis terlepas pandang.

Dewan Pemuda juga perlu diberi perhatian, selepas era Nik Abduh Nik Mat, apakah selepas ini Dewan ini bakal diketuai juga seorang anak pimpinan utama parti? Jika ini berlaku apa kesan kepada politik Pas? Apakah dominasi Pas Terengganu terus berulang kerana hampir 1/3 dari calon-calon Ajk Pusat dari Terengganu.

Jika ini berlaku Pas tidak boleh lari dari usikan-usikan nakal selepas Muktamar nanti. Apatah lagi selama hampir dua tahun Pendekatan Budaya Politik Matang Dan Sejahtera menjadi gaya rasmi peragaan Pas dipersada politik tanah air.

Kemesraan dengan umno, kelunakan dengan umno, kerjasama dengan umno dari sudut tententu juga sudah pastinya akan dinilai oleh perwakilan untuk dihambur kepada Muktamar nanti.Golongan Geng Ustaz yang menonjol sebelum muktamar lalu, kali ini agak sepi, ke mana mereka?

Ataupun mereka sudah selesai tugasan memastikan usaha berterus golongan liberal parti terkeluar dari posisi utama parti sudah berjaya. GU memainkan peranan besar sehingga 18 orang pimpinan Jawatankuasa Kerja Pusat yang sinonim dengan Pas sebelum ini terpaksa menubuhkan Parti baharu untuk meneruskan kelangsungan gerakan mereka.

Kini Pas benar-benar bebas dari golongan ini, hanya tinggal beberapa orang lagi Ahli Parlimen yang menang piliharaya umun ke-13 lalu masih tidak berani menatijah keluar atau meninggalkan parti. Mereka lunak dipanggil ‘Harum Manis’. Mereka masih ahli Parti, elaun bulanan ribuan ringgit masih hasil kemenangan di atas tiket Pas tetapi mereka langsung tidak ambil kisah pasal Parti, sampai ada yang buat-buat tidak tahu tarikh Muktamar.

Kejayaan Ahli Parlimen Marang, YB Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, membentangkan Pindaan Rang Undang-Undang Persendirian RUU 355 sudah pasti menjadi fokus perbahasan ucapan terima kasih kepada Presiden Parti, laungan takbir sudah tentu bergema berulang-ulang kerana ucapan atau perbahasan berkaitan tidak ada berbelah bahagi seluruh perwakilan.

Selain PKR yang akan menjadi rujukan pembahas parti serpihan umno PPBM juga kemungkinan mengisi baris-baris ayat pembahas memberi pandangan menyokong atau menolak kerjasama politik menjelang PRU ini.

Walaupun tidak menarik dari perebutan Jawatan, Muktamar Pas Pusat Kali ke-63 di Kedah nanti sudah pasti menjadi medan perang perangcangan dan perdebatan untuk Pas buktikan bahasa Parti Islam yang berumur lebih lebih 63 tahun ini masih releven dan akan menjadi pilihan Parti kepa mana
-mana bakal kerajaan yang akan memerintah.

Muktamar kali ini juga, Pas perlu menyakinan pengundi bahawa keputusan mereka tidak menyertai Pakatan Harapan adalah muktamad dan satu pilihan betul serta diyakini mampu membuat satu kejutan atau sebaliknya.

Pemerhati juga sudah tentu tidak akan melepaskan peluang untuk berkampung di Kedah untuk bersama-sama dengan puluhan ribu pendokong perjuangan Pas di bumi Malaysia.

Sekian.
Naraza Muda
Pengamal Media, Kumpulan Aktivis Media Independen K.A.M.I
18 April 2017