Muktamar DPPM Ke-59 : Cabaran Kuasa Politik Melayu

1841

oleh : Fidee Aziz

KUALA TERENGGANU – Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM),Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi berkata, kebangkitan rakyat dan pemikiran politik baharu memerlukan peranan dan pengurusan harmoni yang selaras dengan prinsip dan garis Perlembagaan Negara.

Katanya, Politik wajib menjadi wadah tercapainya tujuan penubuhan negara dan penyatuan rakyat,bukannya bagi meraih kepentingan sempit.Natijah yang memimpin Barisan Nasional wajar menjadi pengajaran kepada semua parti politik.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Buruk ini juga menyatakan, “Agenda Bumiputera perlu diperjuangankan dan Dewan Pemuda Pas Malaysia menyambut seruan Perdana Menteri untuk terus mempersadakannya”.katanya ketika menyampaikan Ucap tama Muktamar Dewan Pemuda Pas Malaysia Ke-59 disini 13 September 2018.

Menurut beliau tanggungjawab besar kepada kita untuk menyebarkan sebarang sensitiviti yang boleh mengugat keharmonian dan ketenteraman awam haruslah dijauhi atau disentimenkan secara salah dan tidak wajar.

Tambahan pula,Kerajaan Persekutuan jangan berdolak dalik berkaitan pembayaran Royalti Petroleum kepada negara berkaitan, pembatalan ECRL tiadanya pelan jaringan jalan raya Kuala Lumpur-Kota Bahru yang menjadi isu-isu contoh yang meruntuhkan institusi hak Melayu dalam Perlembagaan.

Turut hadir,Timbalan Presiden Pas,Dato’Tuan Ibrahim Tuan Man,seluruh Ahli Jawatankuasa Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) dan para perwakilan dari seluruh Malaysia.