Muhammad, 10 Nama Popular di AS

716

Muhammad telah buat pertama kalinya, memecahkan rekod sebagai 10 nama terbanyak yang diberikan oleh ibu bapa kepada anak lelaki mereka di Amerika Syarikat (AS).

Menurut data dikeluarkan oleh firma keibubapaan baru-baru ini yang menjejaki maklumat tersebut menyatakan, ia telah lama memanjat tangga senarai tahunan BabyCenter.

“Walaupun keluarga bukan Islam mempunyai pelbagai nama yang mungkin tidak terbatas untuk dipilih, tradisi masih sangat penting untuk keluarga Muslim, termasuk adat penamaan seorang anak dengan nama Nabi, SAW, ” menurut BabyCenter.

Pusat itu mengatakan bahawa sementara data Keselamatan Sosial menunjukkan nama Muhammad naik dari 620 pada tahun 2000 kepada 345 pada 2018.

Muhammad naik 29% dalam populariti dari 2018 dalam perakaunan firma swasta, yang menumpaskan Mason dari 10 teratas sebagai Aaliyah mengikutinya untuk gadis-gadis, menggantikan nama asal Arab, Layla.

Muhammad pertama kali masuk ke dalam 100 nama bayi AS teratas pada tahun 2013, dan sejak itu telah menjadi trend yang tidak terkawal.

Sementara itu, Sophia, perkataan Greek bererti “kebijaksanaan,” telah menumpukan perhatian kepada semua pendatang untuk mengekalkan tempatnya di puncak senarai gadis untuk satu dekad yang kukuh.

Tetapi di sisi lelaki, Jackson digantikan oleh Liam, sendiri versi Ireland William.

Berikut adalah 10 nama teratas untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan yang disusun oleh BabyCenter.

Perempuan

1 Sophia
2 Olivia
3 Emma
4 Ava
5 Aria
6 Isabella
7 Amelia
8 Mia
9 Riley
10 Aaliyah

Boys

1 Liam
2 Jackson
3 Nuh
4 Aiden
5 Grayson
6 Caden
7 Lucas
8 Elia
9 Oliver
10 Muhammad