Modi Rasmi Pembinaan Kuil Atas Tapak Masjid Babri

343
Masjid Babri sebelum dirobohkan

Perdana Menteri India Narendra Modi melancarkan ‘plak’ tanda memulakan pembinaan kuil Hindu di bandar Ayodhya, di tapak sebuah masjid Babri dirobohkan hampir 30 tahun yang lalu, yang menyebabkan rusuhan maut di seluruh India.

Modi, 69, yang bertopeng tetapi tidak menyembunyikan ekstremisme kehiduannya, berkongsi pentas dengan ketua RSS, sebuah kumpulan supremasi Hindu militerisme, merupakan ‘ibu bapa’ kepada Parti Bharatiya Janata (BJP) yang belaiu menjadi anggota, sewaktu pemuda.

“Ini adalah momen yang penuh emosi dan bersejarah,” kata Lal Krishna Advani, seorang pemimpin BJP pada majlis itu semalam, Rabu 5 Ogos.

LK berusia 92 tahun antara mereka yang berada di barisan hadapan dalam kempen pembinaan kuil parti itu pada tahun 1990-an.

Penganjur secara terang-terangan mengatakan bahawa upacara itu ditetapkan pada tarikh yang baik secara astrologi bagi penganut Hindu tetapi hari Rabu juga menandakan satu tahun sejak pemerintah Modi mencabut status semi-autonomi Kashmir yang ditadbir India, satu-satunya wilayah yang majoriti Muslim.

Simbolisme itu tidak mungkin dilupakan kerana BJP telah lama berjanji dalam manifestonya untuk menghilangkan wilayah Kashmir yang dipertikaikan mengenai autonomi dan membina kuil kepada Dewa Hindu Hindu di mana masjid era ‘Mughal’ pernah berdiri.

Jalan-jalan utama dihalang dan kira-kira 3.000 askar paramiliter mengawal kota Ayodhya, di mana semua kedai dan perniagaan ditutup.

“Sekiranya majlis ini diadakan pada hari-hari biasa, semua jalan raya ini akan sesak dengan orang-orang. Jutaan orang akan datang ke Ayodhya untuk menyaksikan peristiwa bersejarah ini,” kata ketua kuil Hari Mohan.

Pemimpin nasionalis Hindu mengenakan pakaian tradisional Kurta emas, kemeja panjang, dan Dhoti putih, kain longgar yang melilit pinggangnya, bersama dengan topeng wajahnya.