Mesir Terus Diasak Agar Menyatakan Sebab Kematian Morsi

464

Negara Mesir telah mendapat kritikan yang kuat apabila kajian PBB mendedahkan tentang rekod hak asasi yang buruk di negara itu.

Para diplomat menyuarakan amaran mengenai keadaan tahanan dan tindakan mengecilkan kebebasan baru-baru ini yang digegarkan oleh protes besar-besaran.

Namun menurut Kajian Berkala Sejagat, yang mana 193 negara PBB mesti menjalaninya setiap empat tahun, wakil dari pelbagai negara menyuarakan kebimbangan terhadap penyalahgunaan kuasa yang serius.

Ramai yang menyuarakan tuduhan penyeksaan, pembunuhan yang tidak adil dan penghapusan yang dikuatkuasakan, serta kebimbangan mengenai perbicaraan besar-besaran, keadaan buruk dalam tahanan, diskriminasi terhadap wanita, dan penggunaan hukuman mati.

Bahkan ruang yang semakin mengecil untuk masyarakat awam di negara itu nampaknya menjadi perhatian khusus, selepas kira-kira 4,000 orang, termasuk pengacara, aktivis, profesor dan wartawan, ditahan dalam gelombang tangkapan berikutan protes jarang berlaku terhadap Presiden Mesir Abdel Fattah el-Sisi pada September .

Sisi telah menghadapi kecaman antarabangsa atas tindakan keras terhadap kumpulan masyarakat sivil sejak beliau mengambil alih kuasa pada tahun 2014, setahun selepas tentera merampas kuasa dan menghumban Presiden Mohamed Morsi ke penjara.

“Kami tetap sangat prihatin dengan pembatasan pembela hak asasi manusia, termasuk penangkapan, larangan perjalanan, pembekuan aset, dan pembatasan kebebasan bersuara, perhimpunan dan persatuan yang aman,” kata Duta Besar , Julien Braithwaite.

Duta Sweden Veronika Bard bersetuju, mendesak Mesir untuk “menghentikan ruang sekatan untuk masyarakat madani, termasuk melalui pembekuan aset, larangan perjalanan, jangka panjang penahanan pra-perbicaraan dan peningkatan jumlah tangkapan.”

Beberapa diplomat lain juga menyuarakan kebimbangan pada hari Rabu mengenai keadaan penahanan di Mesir, di tengah-tengah tuduhan oleh kumpulan hak asasi terhadap penyeksaan, kesesakan pusat tahanan dan kecuaian perubatan dalam penjara.

Mesir pada hari Isnin telah membuka penjara Tora di Kaherah untuk lawatan media berikutan laporan PBB tentang keadaan “kejam” di mana Morsi ditahan di penjara sebelum kematiannya.

Sekumpulan pakar hak bebas mengatakan kematian bekas presiden, yang ditahann di Tora selama lima tahun, mungkin suatu “pembunuhan sewenang-wenangnya”.

Nasib Morsi juga dibangkitkan oleh beberapa negara, dengan wakil Turki mendesak Mesir untuk “memastikan penyelidikan segera, tidak adil, teliti dan telus dilakukan oleh badan bebas untuk menjelaskan penyebab kematian Morsi”