Mashaal Seru Perang Gerila ‘Membebaskan Palestin’

1073

Bekas pemimpin Hamas menyeru rakyat Palestin bersiap untuk peperangan gerila dan kebangkitan berterusan bagi memaksa Israel berundur dari wilayah itu.

Khaled Mashaal yang bercakap kepada rangkaian TV Al-Jazeera pada 2 Disember lalu berkata, “Jihad, penentangan, dan pertahanan diri adalah intipati kehidupan”.

“Penangguhan Jihad membawa kepada penghinaan dan kematian. Oleh itu, kebangkitan adalah puncak kehidupan. Seseorang yang hidup di bawah pendudukan, dan yang tidak menentang, sebenarnya mati. ” tegasnya.

Beliau yang mengetuai biro politik Hamas antara 1996 dan 2017 mendakwa, tidak ada cara lain untuk membebaskan negara Palestin.

“Bilakah Israel menarik diri dari selatan Lubnan? Ia bukan hasil rundingan – bukan di Madrid dan bukan di Washington. Ia berundur akibat penentangan.

“Bilakah ia berundur dari Gaza? Selepas (Kedua) Intifada pada tahun 2000 dan perlawanan sengit.

“Hari ini kita dipanggil dan mempersiapkan untuk memaksa Israel untuk berundur dari Jerusalem dan dari Tebing Barat. InsyaAllah, ini dalam perjalanan berundur dari semua Palestin, “katanya.

Beliau menyeru Fatah Tebing Barat untuk menyertai Hamas dalam perlawanan popular terhadap Israel, dengan mengatakan ia harus mengambil contoh dari rakyat Gaza.

“Tebing Barat merangkumi lebih dari 5,600 kilometer persegi, dan mempunyai gunung dan lembah. Saya dari sana, saya tahu landskap itu. Ia mempunyai segala yang diperlukan untuk peperangan gerila. Mengapa kita tidak bersedia untuk itu? ” soal beliau.

Dalam perkembangan terkini, Ketua Hamas, Ismail Haniya mengesahkan kesediaannya bertemu dengan Presiden Palestin Mahmoud Abbas di mana-mana sahaja untuk membincangkan pembahagian dalaman Palestin.

Kenyataan Haniya datang dalam satu ucapan pada hari Ahad sempena festival yang dianjurkan oleh Hamas di Bandaray Gaza bagi meraikan ulang tahun ke-31 penubuhan pergerakan itu, yang menyaksikan penyertaan ribuan rakyat Palestin.

Anggota sayap bersenjata Hamas, Brigade Ezzedine al-Qassam, berbaris dalam perhimpunan dalam ‘penyamaran’ dan membawa senapang, sambil mengecat pelbagai senjata.

Pergerakan itu berkata jumlah peserta yang besar mencerminkan sokongan meluas walaupun menghadapi cabaran domestik dan luaran.

Haniya menegaskan kesediaan organisasinya untuk “mematuhi sebarang keperluan bagi mengembalikan perpaduan nasional Palestin dan mengakhiri pembahagian itu.”
al-qassam