Malaysia Abaikan Permintaan China, Bebaskan 11 Etnik Uighur

649

Malaysia telah membebaskan 11 etnik Uighur YANG ditahan tahun lepas selepas mereka keluar penjara di Thailand dan menyeberangi sempadan, walaupun permintaan dari Beijing supaya lelaki terbabit dikembalikan ke China.

Pendakwa mengurangkan pertuduhan imigresen terhadap kumpulan tersebut atas dasar kemanusiaan dan mereka terbang dari Kuala Lumpur ke Turki pada hari Selasa, menurut peguam mereka, Fahmi Moin.

“Tuntutan telah ditarik balik kerana ruang peguam Peguam bersetuju dengan [rayuan] dari pihak kami,” kata Fahmi kepada agensi berita Reuters.

Keputusan itu mungkin akan menimbulkan hubungan dengan China, yang telah dituduh merosakkan Uighur minoriti di wilayah barat Xinjiang.

Sejak kembali sebagai Perdana Menteri berikutan kemenangan pilihan raya yang menakjubkan pada bulan Mei, Mahathir Mohamad telah membatalkan projek bernilai lebih daripada AS $ 20 bilion yang telah dianugerahkan kepada syarikat-syarikat China.

Jabatan Imigresen Malaysia, kementerian di rumah dan pejabat Peguam Negara tidak memberi respons segera kepada permintaan untuk komen daripada mereka dan Kementerian Luar China juga tidak berkata apa-apa.

Lelaki Uighur itu tiba di Malaysia selepas keluar dari penjara di Thailand dengan menebuk lubang di dinding dan menggunakan selimut sebagai tangga.

Pada bulan Februari, Reuters melaporkan bahawa Malaysia berada dalam tekanan hebat dari China untuk mengusir Uighurs di sana.

Sesetengah negara Barat menggesa agar tidak menghantarnya kembali ke China, di mana kerajaan di Beijing menuduh pemisah Uighur merancang serangan terhadap majoriti Han China di Xinjiang dan di tempat lain.