Letupan Berganda Sri Lanka Membunuh 228, Mencederakan 450 Orang

516
COLOMBO, SRI LANKA - APRIL 21: An inside view of the St. Anthony's Shrine after an explosion hit St Anthony's Church in Kochchikade in Colombo, Sri Lanka on April 21, 2019. According to reports at least 129 people killed and over 200 injured in blasts during the Easter Sunday service at churches and hotels as worshippers attended Easter services. (Photo by Chamila Karunarathne/Anadolu Agency/Getty Images)

Jumlah kematian akibat pelbagai letupan yang merobohkan Sri Lanka pada hari Ahad meningkat kepada 228 manakala 450 yang lain cedera, kata media tempatan yang mengutip sumber hospital.

Lembaga Pembangunan Pelancongan Sri Lanka berkata dalam satu kenyataan bahawa seramai 32 warga asing dari China, Amerika Syarikat, Britain dan Belgium adalah antara yang terbunuh.

Polis berkata tujuh suspek ditangkap atas letupan dan siasatan ke dalam letupan sedang dijalankan.

Jurucakap Polis SP Ruwan Gunasekara berkata soal keselamatan telah melanda seluruh negara pulau itu dan kemungkinan perintah berkurung di seluruh negara dikenakan.

Polis menemui sebuah kenderaan yang digunakan oleh salah seorang suspek untuk mengangkut bahan peledak di ibu negara, kata Gunasekara.

Menteri Pertahanan Negeri Ruwan Wijewardene berkata hampir semua pengeboman di Colombo dilakukan oleh penyerang bunuh diri yang dipunyai oleh “kumpulan ekstremis.”

Polis berkata mereka tidak dapat mendedahkan siapa yang berada di belakang serangan pada masa ini.

Lapan letupan dilaporkan dari seluruh Sri Lanka pada hari Ahad apabila beratus-ratus penyembah berkumpul di gereja untuk memperingati hari Ahad Paskah.

Gunasekara berkata letupan dilaporkan dari Gereja St. Anthony di Kochchikade di ibukota Colombo dan satu lagi dari Gereja St. Sebastian di Negombo, di pinggir Colombo pada pagi Ahad.

Letupan ketiga dilaporkan dari Gereja Zion di bandar timur Batticaloa.

Letupan juga melanda tiga hotel mewah di Colombo – Cinnamon Grand, Shangri-La dan hotel Kingsbury, manakala pada Ahad petang letupan dilaporkan dari sebuah hotel bertentangan dengan zoo di Dehiwala di Colombo dan satu lagi dari kompleks perumahan di Dematagoda, juga di Ibu negara. Xinhua