Kumpulan Protes Sudan Seru Rakyat Lakukan ‘Ketidaktaatan Awam’

526
Penenjuk perasaan diserang dengan gas pemedih mata dan ditembak dengan peluru hidup

Kumpulan protes utama Sudan telah mengumumkan kempen ‘ketidaktaatan awam’ (civil disobedience) seluruh negara yang akan berjalan sehingga jeneral pemerintah negara memindahkan kuasa kepada kerajaan awam.

Seruan oleh Persatuan Profesional Sudan (SPA), kumpulan utama palimg awal melancarkan protes terhadap bekas Presiden Omar al-Bashir, dibuat beberapa hari selepas tindakan keras terhadap penunjuk perasaan yang meninggalkan puluhan orang terkorban di ibu negara, Khartoum.

“Pergerakan ketidaktaatan awam akan bermula hari Ahad dan berakhir hanya apabila kerajaan awam mengumumkan dirinya berkuasa di televisyen negara,

“Ketidaktaatan adalah tindakan damai yang mampu membawa lutut senjata senjata yang paling kuat di dunia,” kata SPA dalam satu kenyataan.

Masih tidak jelas bagaimana kempen itu akan berlaku di jalan-jalan, terutama di Khartoum di mana semua jalan utama dan dataran telah terbiar sejak tindakan keras pada hari Isnin.

Diketuai oleh lelaki ala tentera, serbuan kepada demonstran yang duduk membantah di luar kompleks tentera menyebabkan sekurang-kurangnya 113 orang mati, menurut doktor dekat dengan para penunjuk perasaan.

Kementerian Kesihatan berkata 61 orang terbunuh dalam tindakan keras itu, 52 daripada mereka ditembak dengan ‘peluru hidup’.

Para saksi mengatakan serangan itu diketuai oleh Angkatan Tentera Rapid (RSF) yang ditakrifkan oleh militia Janjaweed yang terkenal, yang dituduh melakukan penyalahgunaan dalam konflik Darfur antara 2003 dan 2004.

Seruan untuk ‘ketidaktaatan awam’ diuar-warkan sehari selepas Perdana Menteri Ethiopia Abiy Ahmed melawat Khartoum, berusaha untuk memulihkan rundingan antara jeneral dan pemimpin protes mengenai peralihan kuasa.

Majlis tentera Sudan merampas kuasa pada April selepas menyingkirkan Bashir berikutan protes selama beberapa bulan terhadap pemerintahan selama tiga dekadnya.

Sejak itu, ia telah menentang panggilan daripada penunjuk perasaan dan negara-negara Barat untuk memindahkan kuasa kepada pentadbiran awam.

Beberapa pusingan rundingan dengan penunjuk perasaan akhirnya gagal pada pertengahan bulan Mei.

Dalam usaha untuk memulihkan rundingan, perdana menteri Ethiopia mengadakan mesyuarat berasingan dengan kedua-dua pihak di Khartoum pada hari Jumaat.

“Tentera, rakyat dan kuasa politik harus bertindak dengan keberanian dan tanggungjawab dengan mengambil langkah cepat ke arah tempoh peralihan demokratik dan konsensus,

“Tentera harus melindungi keselamatan negara dan rakyatnya dan pasukan politik perlu berfikir tentang masa depan negara.”kata Abiy dalam satu kenyataan selepas mesyuarat.

Tetapi tiga anggota delegasi pembangkang yang bertemu dengan Perdana Menteri Ethiopia kemudian ditangkap, kata pembantunya pada hari Sabtu.

Ahli politik pembangkang Mohamed Esmat ditahan pada hari Jumaat, manakala Ismail Jalab, pemimpin pemberontak Gerakan Pembebasan Rakyat Utara-Utara (SPLM-N), diambil dari rumahnya dalam semalam.

“Sekumpulan lelaki bersenjata datang ke kenderaan pada jam 3:00 pagi (0100 GMT) dan menawan Ismail Jalab … tanpa memberi alasan,” kata seorang pembantunya, Rashid Anwar, kepada agensi berita AFP. Jurucakap SPLM-N Mubarak Ardol juga ditahan.

Esmat dan Jalab adalah kedua-dua pemimpin utama Perikatan untuk Kebebasan dan Perubahan, payung parti pembangkang dan beberapa kumpulan pemberontak.

Perikatan, di mana SPA adalah ahli utama, merupakan penganjur utama protes besar sejak Disember yang membawa kepada penghapusan Bashir.