Kumpulan Anggota Kesihatan Juga Harus Disaring

123
Coronavirus situation at Sungai Buloh Hospital. Starpic by Kamarul Ariffin /The Star/14022020

Coronavirus Covid-19 boleh menyerang sesiapa saja dengan cepat tanpa mengira latar belakang etnik, agama, atau kaum dan kedudukannya. Jumlah kematian akibat wabak Covid-19 di Malaysia semakin meningkat dan perlu dicegah secepat mungkin sebelum keadaan semakin teruk.

Kumpulan berisiko tinggi adalah anggota kesihatan yang terlibat secara langsung dengan pesakit Covid-19 adalah seperti berikut: –

i. Pegawai Perubatan
ii. Pegawai Farmasi
iii. Penolong Pegawai Farmasi
iv. Jururawat/ Jururawat Masyarakat
v. Penolong Pegawai Perubatan
vi. Pegawai Sains (Kaji Kuman)
vii. Juruteknologi Makmal Perubatan
viii. Pembantu Perawatan Kesihatan / Atendan Kesihatan

Semua kakitangan kesihatan yang baru dilantik dan pelaporan kali pertama dan yang tidak pernah mempunyai ujian saringan Covid-19 harus menjalani ujian sebelum meneruskan kerja.

Diharapkan prosedur ini akan membolehkan proses pemeriksaan Covid ke-19 di kalangan kakitangan kesihatan akan dilaksanakan dengan lebih baik dan mereka akan selamat dari wabak Covid-19. Tugas mereka adalah mencabar dan berisiko dan mudah terdedah kepada jangkitan Covid-19 jika mereka tidak berhati-hati ketika bertugas. Kerajaan harus mengambil inisiatif untuk menangani masalah yang dihadapi oleh petugas kesihatan yang berada di barisan hadapan untuk menangani Covid-19.

Cadangan ini hanya untuk mereka yang tidak pernah melakukan saringan untuk melindungi keselamatan dan kesihatan kakitangan dan pesakit yang mereka rawat. Kerajaan harus mengambil inisiatif dengan menyediakan elaun khas kepada pekerja kesihatan yang harus menangani dan melawan Covid-19 dari terus merebak.

Semua pihak perlu sedar bahawa tanpa bekerjasama dengan kerajaan untuk mencegahnya penyebaran Covid-19 ia akan memperburuk keadaan dan membuatnya sukar untuk mencegah gejala Covid-19 dari terus merebak.

Kerjasama dengan semua pihak untuk menangani penyebaran virus Covid-19 daripada penyebaran lanjut perlu diambil serius oleh semua pihak. Apabila kerajaan Mengawal Pergerakan untuk semua warganya untuk tinggal di rumah, ia mesti dipatuhi untuk mencegah gejala Covid-19 daripada menyebar. Semoga Allah melindungi kita semua dari musibah ini.

Jofri Jaraiee
Pesuruhjaya PAS Sarawak