Krisis Sudan; Beratus-ratus Terus Berarak, Omar al-Bashir Dipindahkan

647

Penguasa tentera Sudan telah menahan dua orang saudara lelaki yang digulingkan Presiden Omar al-Bashir, ketika beratus-ratus orang terus berarak di ibukota, Khartoum, menyeru penyerahan kuasa untuk kepemimpinan awam.

Jurucakap majlis tentera peralihan, Shams al-Din Kabashi, berkata pada hari Rabu bahawa Abdullah Hassan al-Bashir dan Alabas Hassan al-Bashir ditahan sebagai sebahagian daripada kempen penangkapan berterusan terhadap “simbol dan pemimpin rejim sebelumnya” .

Pengumuman itu datang sebagai sumber mengatakan pihak berkuasa Sudan telah memindahkan al-Bashir dari “tahanan rumah” ke penjara Kobar, penjara keselamatan maksimu, di utara Khartoum.

Al-Jazeera melaporkan seorang pengawal di penjara Kobar mengesahkan perpindahan ke Al Jazeera, mengatakan: “Saya melihat Presiden Omar al-Bashir dibawa masuk dengan berpuluh-puluh pegawai tentera.”

Tidak ada ulasan rasmi mengenai tempat pemimpin pemimpin yang digulingkan.

Tentera berkata bahawa ia tidak akan mengekstradisi pemimpin yang digulingkan itu ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa untuk menghadapi tuduhan jenayah perang dan pembunuhan beramai-ramai di wilayah Darfur, tetapi sebaliknya akan membicarakannya di Sudan.

Sementara itu, beratus-ratus orang oleh para doktor dan pekerja kesihatan menyertai perarakan, duduk selama beberapa hari di luar markas tentera, yang menjadi pusat penyebaran kebangkitan popular Sudan.

Ramai yang memakai jubah putih, melambaikan bendera Sudan dan melaungkan: “Kebebasan, keamanan, keadilan dan revolusi adalah pilihan rakyat”.

Wartawan juga mengadakan perhimpunan berasingan di Khartoum memanggil kebebasan akhbar.