Korban Koronavirus China Mencapai 304 Orang

97

Pemerintah China berkata jumlah orang yang telah meninggal dunia akibat coronavirus yang berasal dari Wuhan pada akhir tahun lepas kini mencapai 304 orang.

Jumlah kes yang disahkan meningkat kepada 14,380 pada akhir Februari 1, laporan televisyen negeri pada hari Ahad.

Sementara itu, Amerika Syarikat dan Australia menafikan kemasukan ‘sementara’ kepada mereka yang mengembara ke China, dengan harapan untuk menghadkan penyebaran coronavirus baru ke negara mereka.

Sekatan Amerika, yang diumumkan pada hari Jumaat, mengecualikan ahli keluarga terdekat warga Amerika dan penduduk tetap.

Perdana Menteri Scott Morrison mengumumkan larangan sementara itub pada hari Sabtu, mengatakan bahawa ‘warga Australia, penduduk Australia, tanggungan, penjaga sah atau pasangan’ masih akan dibenarkan masuk ke negara itu..

Pegawai Amerika juga menyatakan bahawa mana-mana warganegara Amerika Syarikat yang pulang setelah berada di wilayah Hubei China dalam tempoh 14 hari yang lalu, akan dikuarantin selama 14 hari.

Orang-orang yang telah singgah di-mana-mana bahagian lain dari China dalam tempoh 14 hari yang lalu juga akan tertakluk kepada ‘pemeriksaan kemasukan proaktif’.

Lebih dari itu, hampir 10,000 penerbangan telah dibatalkan sejak wabak tersebut, menurut Cirium, sebuah syarikat analisis perjalanan dan data global.

Vietnam melarang hampir semua penerbangan dari dan ke tanah besar China, Hong Kong dan Macau sehingga 1 Mei, menurut Pentadbiran Penerbangan Persekutuan Amerika Syarikat. Hanya penerbangan yang menerima kebenaran daripada Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Vietnam akan dibenarkan semasa larangan, yang berkuatkuasa pada hari Sabtu.