Konflik Kashmir; Ketegangan Meningkat, Sembilan Terbunuh Dalam Pertempuran

363

Ketegangan berterus di Kashmir apabila sekurang-kurangnya sembilan orang, termasuk tiga pejuang bersenjata, empat askar India dan seorang anggota polis, terbunuh dalam pertempuran senjata,

Pertempuran senjata pada hari Isnin di desa Pinglan di daerah Pulwama berlaku selepas beberapa hari selepas 42 orang anggota keselamatan India terbunuh dalam letupan serangan ‘berani mati’.

Seorang pegawai kanan tentera India memberitahu bahawa operasi terhadap pejuang dilancarkan awal hari Isnin berikutan kedatangan mereka di sebuah rumah di kampung Pinglan.

Seorang pegawai polis memberitahu Al Jazeera bahawa Timbalan Ketua Polis Negara, Amit Kumar, ditembak di kakinya.

“Seorang brigadier tentera juga cedera dalam pertempuran,” kata pegawai itu.

Penduduk setempat di kampung Pinglan berkata tiga rumah dan seekor lembu dibunuh oleh angkatan tentera dan salah seorang pemilik rumah, Mushtaq Ahmad, 30, yang menjalankan sebuah kedai unggas di kampung itu, juga terbunuh.

“Rumahnya adalah antara yang diletupkan, beliau dan dua anaknya berumur empat dan tiga tahun terselamat, diseret keluar dari rumahnya pada waktu pagi oleh tentera dan  ditembak kakinya, ” kata Ghulam Nabi, seorang penduduk kampung itu.

Polis dalam satu kenyataan, bagaimanapun, menuduh bahawa orang awam terbunuh selepas pejuang menembak secara rambang.

Kenyataan itu juga berkata dua daripada pemberontak adalah warga asing dan satu tempatan.

Para pegawai mengatakan bahawa pejuang terbabit ialah daripada kumpulan Jaish-e-Mohammed (JeM) yang disyaki melakukan serangan maut terhadap konvoi paramiliter India pada 14 Februari, yang membunuh 42 orang.

“Salah satu daripada kumpulan militan terbunuh dipercayai dari kumpulan yang melakukan serangan maut di selatan Kashmir. Kami masih mengesahkan identiti militan ini,” kata seorang pegawai kanan.

Sejak awal tahun ini, terdapat 14 pertempuran senjata di Kashmir dan pada bulan Februari sahaja, terdapat enam pertempuran mengorbankan 14 pejuang.

Jumlah pemberontak yang dibunuh setakat ini pada tahun ini adalah 31, manakala 49 pasukan keselamatan mati dalam tempoh yang sama.

Penduduk berkata mereka yang membantah operasi keselamatan ditahan.

“Beberapa buah rumah telah dilancarkan dan banyak orang muda yang memprotes telah ditangkap. Terdapat keselamatan berat dan kami dipaksa di dalam rumah kami,” kata Abdul Hamid, 50 tahun.